Eurobank: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα καλύψει το “κενό” 2015-16 ή …νέα μέτρα

14:23 7/6/2013 - Πηγή: BankWars

Η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος “7 ημέρες Οικονομία” της Eurobank Research, που σχολιάζει την αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έκθεση του ΔΝΤ περιέχει αρκετά στοιχεία που επιτρέπουν αισιοδοξία για την επόμενη περίοδο και σηματοδοτούν τη βελτίωση του κλίματος

για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, αναγνωρίζεται η ανάγκη λήψης νέων μέτρων σε μελλοντική αξιολόγηση (με πιο πιθανή αυτή του Οκτωβρίου 2013) για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2015-16.Το κενό αυτό εκτιμάται περίπου στο 2,1% του ΑΕΠ.

Η Eurobank θεωρεί ότι η διαφαινόμενη στρατηγική της κυβέρνησης να καλύψει το συγκεκριμένο κενό με την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και 2014 έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.

Oι σημαντικές καθυστερήσεις σε συγκεκριμένους τομείς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων:

1. Στη μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Παρά την πρόοδο που συντελέστηκε τους τελευταίους μήνες (δημιουργία ημιανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας υπεύθυνης για τα έσοδα, καθορισμός αρμοδιοτήτων της, νέο νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος κτλ) παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις κυρίως στον τομέα του ελέγχου των φορολογικών εσόδων και των μηχανισμών που πραγματοποιούν τους συγκεκριμένους ελέγχους.

Στην Έκθεση επισημαίνεται πως από την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα εξαρτηθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των επόμενων κενών καθώς και η αποφυγή λήψης νέων μέτρων (περικοπών δαπανών). Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014 μπορεί να επιτευχθεί από την καλύτερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το 2015 εκτιμάται στα €4,6 δισ. και €6,5 δισ. αντίστοιχα. Οποιαδήποτε αξιόπιστη προσπάθεια μείωσης του συγκεκριμένου κενού θα έχει ως προϋπόθεση έναν αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τονίζει η Eurobank.

Οι αναλυτές επαναλαμβάνουν πως τόσο η απομείωση του χρέους του Επίσημου Τομέα (δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM/EFSF) και / ή το ΔΝΤ) όσο και η έξοδος στις αγορές, που προτάθηκε τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση, θέτουν ως προαπαιτούμενο την αποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

2. Στη μεταρρύθμιση του Ελληνικού Δημοσίου. Παρόλη την προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ανθρωπίνου δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του προγράμματος κινητικότητας (συμπεριλαμβανομένων και των πιθανών απομακρύνσεων) δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

3. Στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων. Σημαντικές προσπάθειες απομένουν να γίνουν και αφορούν:

Το κόστος εργασίας των θαλάσσιων συγκοινωνιών καθώς και τη μείωση των τελών στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Την αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα του φαρμάκου μέσω της απελευθέρωσης της πώλησης μη-συνταγογραφούμενων σκευασμάτων (π.χ. βιταμίνες)

Διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου μέσω της αλλαγής του ωραρίου λειτουργίας των τελωνείων

Επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων μέσω της αναμόρφωσης του δικαστικού τομέα.

Όμως, η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέχρι τα μέσα Μαΐου 2013 είναι σημαντική, εκτιμά η Eurobank. Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Η τελευταία δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτό αναγνωρίζεται ήδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα