Eurogroup: Μεγάλο πρόβλημα η χαμηλή ανάπτυξη – Βαρύ κλίμα για Γάλλους και Ιταλούς

[UPD] Η Γαλλία, η Ιταλία και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στη χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, το οποίο χαρακτήρισε σοβαρό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε τις χώρες να προχωρήσουν σε γενναίες περικοπές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,

Βόλφανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι θα στηρίξει την ιδέα του Eurogroup να ανταμείψει τις μεταρρυθμίσεις με φθηνό δανεισμό από την ΕΕ που θα διοχετευθεί στις επενδύσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια στον προϋπολογισμό.

Το κλίμα για τη Γαλλία είναι …βαρύ. Αυτό είναι εμφανές και από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε από την Ουάσιγκτον πως το «προσχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας είναι μακριά από τους στόχους, τόσο ως προς το έλλειμμα, όσο και ως προς το ρυθμό εφαρμογής μεταρρυθμίσεων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τη Γαλλία να αναθεωρήσει ορισμένα σημεία του προϋπολογισμού της πριν αυτός σταλεί στις Βρυξέλλες. Αν δεν συμβεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά, ίσως να αναπέμψει το προσχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού!

Η Γαλλία έχει ήδη λάβει μια παράταση για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2015 και μια νέα παράταση ενδέχεται να προκαλέσει την οργή ορισμένων κρατών μελών, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που τηρούν τις συμφωνίες.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δεν δείχνει διάθεση για πολλές υποχωρήσεις. «Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και η ίδια και μόνο αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της», δήλωσε.

“Πρέσινγκ” και στην Ιταλία

Η Ιταλία επίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων κυρίως λόγω της καθυστέρησης εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο Ματέο Ρέντσι αναμένεται να ζητήσει εκ νέου χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο πάντα των συμφωνηθέντων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ, ΣΟΪΜΠΛΕ

Υπάρχουν ανησυχίες για τον γαλλικό προϋπολογισμό, αλλά δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία εκτός αναπτυξιακού δρόμου, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, κατά την προσέλευση του στη σημερινή συνεδρίαση.

Τα στοιχεία από τον γαλλικό προϋπολογισμό δεν είναι ενθαρρυντικά, πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Από τη μεριά του ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι θα στηρίξει την ιδέα του Eurogroup να ανταμείψει τις μεταρρυθμίσεις με φθηνό δανεισμό από την ΕΕ που θα διοχετευθεί στις επενδύσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια στον προϋπολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: “Καρφιά” Ντάισελμπλουμ κατά της Γερμανίας – “Χρειάζεται και αυτή μεταρρυθμίσεις”

Keywords
Τυχαία Θέματα