Exotix: Γιατί (μα γιατί) Αθανάσιε Ορφανίδη;

Το ερώτημα γιατί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου επέτρεψε τη διασυνοριακή συγχώνευση της Marfin Popular Bank Public Co Ltd με τη Marfin Εγνατία Τράπεζα

Α.Ε., θέτει ο συμβουλευτικός επενδυτικός οίκος Exotix σε μελέτη του για την κυπριακή οικονομία.

Ο οίκος, διερωτάται (Why {oh why}) γιατί ο Ρυθμιστής επέτρεψε τη συγκεκριμένη κίνηση, η οποία ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 31/3/2011.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση τότε έλεγε:

Σε συνέχεια της ανακοίνωσής της ημερομηνίας 23/12/2010, η Marfin Popular Bank Public Co Ltd (Απορροφώσα Εταιρεία) υπενθυμίζει ότι, κατόπιν απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σύμφωνα με τα άρθρα 201ΙΗ και 201ΙΘ του (Κυπριακού) περί Εταιρειών Νόμου, η 31/03/2011 ώρα 12:00 μμ (ήτοι 01/04/2011) ορίσθηκε ως ημερομηνία έναρξης ισχύος των αποτελεσμάτων της διασυνοριακής συγχώνευσης. Από την 1η Απριλίου, 2011 η Marfin Εγνατία Τράπεζα Α.Ε. (Απορροφώμενη Εταιρεία) παύει να υφίσταται και διαγράφεται από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Από 01/04/2011 η Marfin Εγνατία Τράπεζα θα λειτουργεί ως υποκατάστημα της Marfin Popular Bank Public Co Ltd στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, η τελευταία ημερομηνία διαπραγμάτευσης των μετοχών της Απορροφώμενης Εταιρείας θα είναι η 31η Μαρτίου, 2011.

Δικαιούχοι των νέων μετοχών που θα προκύψουν από τη συγχώνευση θα είναι οι Μέτοχοι της Απορροφώμενης Εταιρείας που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) της 05/04/2011 (record date). Το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί με νεώτερη ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που θα προκύψουν από τη συγχώνευση.

Η Exotix σημειώνει τέσσερις λόγους για το οποίους μπορεί να επιτράπηκε η συγχώνευση αυτή.

1. Οι κυπριακές Αρχές μπορεί να είδαν την ευκαιρία για περαιτέρω έλεγχο σε μία τράπεζα από την οποία ήταν δυσαρεστημένες από τη διοίκηση της. Δηλαδή, με τη μετατροπή σε υποκατάστημα, αντί θυγατρική, ο έλεγχος όλων των εργασιών στην Ελλάδα περνούσε στις κυπριακές Αρχές από τις ελληνικές.

2. Ο οίκος θεωρεί πως οι κυπριακές Αρχές υποτίμησαν τους ελληνικούς κινδύνους και την έκθεση των κυπριακών τραπεζών σ’ αυτές. Σημειώνει δε, πως δεν ήταν οι μόνες και αναφέρεται στα stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών τον Ιούλιο του 2010 οπόταν απέτυχε να αναγνωρίσει το πρόβλημα. Οι exotix παραθέτουν και απόσπασμα συνέντευξης του Αθανάσιου Ορφανίδη στο Reuters ημερομηνίας 19/4/2011, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης δηλαδή. Στη συνέντευξη τότε, ο Αθ. Ορφανίδης σημείωνε πως η δυναμική που δημιουργήθηκε γύρω από το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμη. «Με αυτό στο μυαλό, προβληματίζομαι από τη συνεχή αμφισβήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο δικό μου μυαλό, το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση, όσο η Ελλάδα εκπληρώνει το πρόγραμμα της». Όσον αφορά την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, εξετάσαμε την κατάσταση και φτάσαμε στο συμπέρασμα πως αν και υπάρχει έκ

Keywords
Τυχαία Θέματα