FT: Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ βοηθάει τις εταιρείες του βορρά και καταστρέφει του νότου

Από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επωφελήθηκαν οι επιχειρήσεις του πυρήνα της Ευρωζώνης, καθώς δανείσθηκαν με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ οι επιχειρήσεις της περιφέρειας δυσκολεύονται ακόμη να έχουν πρόσβαση στην αγορά για χρηματοδότηση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο παραπέμπει σε ανάλυση της Barclays.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τελευταίας,

οι επιχειρήσεις με έδρα τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία μπόρεσαν να δανειστούν ποσά ύψους 37 δισ. ευρώ με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις με έδρα την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα δανείστηκαν περίπου 12 δισ. ευρώ από την αγορά το ίδιο διάστημα και μόνο οι μεγαλύτερες εταιρείες από αυτές – όπως η Telecom Italia και η Telefonica – μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

«Οι γερμανικές και γαλλικές εταιρείες φαίνεται να έχουν ωφεληθεί δυσανάλογα (από τις δράσεις της ΕΚΤ)», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Τζούλιαν Κάλοου. «Η ΕΚΤ βελτίωσε σαφώς την κατάσταση, αλλά υπάρχουν ακόμη ενδείξεις κατερματισμού στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα