Fiscal cliff: Τυφώνας Σάντι στην αμερικάνικη οικονομία

Θα συμφωνήσουν στο Κογκρέσο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ώστε η αμερικάνικη οικονομία να μην πέσει στις 31 Δεκεμβρίου σε δημοσιονομικό γκρεμό (fiscal cliff);

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο τυφώνας ΣΑΝΤΙ θα είναι ένα τίποτα στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του ελλείμματος (ως ποσοστού του ΑΕΠ) από το 1969. Οι ΗΠΑ θα βυθιστούν σε ύφεση καθώς περισσότερα από 500 δισ.δολάρια  θα αφαιρεθούν από την αμερικανική οικονομία.

Dead line στις 31 Δεκεμβίου 2012

Παράλληλα, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά και την παγκόσμια οικονομία. Μερικοί

αναλυτές προειδοποιούν ότι η οικονομική κρίση που θα πλήξει τις ΗΠΑ λόγω του δημοσιονομικού γκρεμού θα είναι τέτοια που θα επισκιάσει ακόμη και την κρίση της ευρωζώνης.

Εφόσον το Κογκρέσο δεν κατόρθωσε να φθάσει σε συμφωνία πέρυσι για τον τρόπο μείωσης του δημόσιου χρέους, ο Νόμος περί Ελέγχου του Προϋπολογισμού απαιτεί αυτόματες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες να τεθούν σε εφαρμογή στις 2 Ιανουαρίου. Επιπλέον, στις 31 Δεκεμβρίου εκπνέουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.

Η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται σε αντίθεση με το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους  την τελευταία διετία για τα θέματα αυτά, καθώς και για την αύξηση του πλαφόν του ομοσπονδιακού δημόσιου χρέους από τα 16,3 τρισ. δολάρια που είναι σήμερα με την οποία αρνούνται να συμφωνήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, έστησαν μια δικομματική επιτροπή η οποία όμως αντί άλλης λύσης έθεσε σε λειτουργία μια ωρολογιακή βόμβα: αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ως τις 31 Δεκεμβρίου, θα τεθούν σε εφαρμογή αυτόματες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανοί πολίτες και επιχειρήσεις θα πληγούν ταυτόχρονα από την αύξηση των φόρων και την μείωση των κρατικών συμβολαίων, επιδομάτων και άλλων δαπανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα