Fitch για τράπεζες: Ενισχυμένη κερδοφορία αλλά και αύξηση των «κόκκινων» δανείων

18:09 4/9/2013 - Πηγή: BankWars

Οι προσπάθειες των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για την αναδιάρθρωση του κλάδου και την ενσωμάτωση των πρόσφατων εξαγορών θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κερδοφορία και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, υποστηρίζει σε σημερινή της ανάλυση η Fitch Ratings.

Ωστόσο επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, λόγο της βαθειάς και διαρκούς ύφεσης

στην ελληνική οικονομία, για την οποία προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, αλλά με ρυθμό μόλις +0,3%.

Ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνει την έντονη δραστηριότητα της Τράπεζας Πειραιώς στο μέτωπο της εξαγοράς άλλων τραπεζών, αυξάνοντας το ενεργητικό της στα 95 δισ. ευρώ και καταλαμβάνοντας ηγετική θέση στην ελληνική αγορά.

Η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank και η απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank από την Eurobank έχουν ενισχύσει το ενεργητικό των δύο τραπεζών, ενώ η Εθνική Τράπεζα, ήταν λιγότερο δραστήρια στην εγχώρια διαδικασία ενοποίησης.

Τα οφέλη από τις συνέργειες, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης και με το βραδύτερο ρυθμό επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη λειτουργική κερδοφορία το β’ 6μηνο του 2013 και το 2014.

Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η Fitch εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014, ωστόσο με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα