Frigoglass: Μείωση κερδών στο Ά 3μηνο

Πτώση πωλήσεων και κερδών κατέγραψε ο Όμιλος Frigoglass SAIC στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η εταιρεία οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου ευθυγραμμίζονται με το επιχειρηματικό πλάνο και η υλοποίηση των έργων στρατηγικής προτεραιότητας συνεχίζεται απρόσκοπτα, με στόχο τη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων κατά τις χρήσεις 2013 και 2014.
Οι πωλήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο πρώτο
τρίμηνο του 2013 σε 140,6 εκατ. ευρώ, έναντι 159,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας μείωση 11,6%. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 20,2 εκατ. ευρώ, έναντι 24,3 και σημείωσαν πτώση 16,7%. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 3,62 εκατ. ευρώ, έναντι 7,76 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2012 και συνολικά υποχώρησαν κατά 53,3%.
Οι πωλήσεις στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο καταγράφουν μεγάλη υποχώρηση, επηρεαζόμενες κυρίως από τα αποτελέσματα στην αγορά της Ρωσίας. Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αναμένεται ανάκαμψη των πωλήσεων της Ρωσίας και επιστροφή στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Στα σημαντικά περιλαμβάνεται και το ότι η σύμβαση προμήθειας με την Coca-Cola Hellenic επεκτάθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass κ. Torsten Tuerling, σχολίασε ως εξής: «Οι επιδόσεις μας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με το πλάνο μας για τη σημαντική βελτίωση όλων των χρηματοοικονομικών δεικτών εντός της χρήσης 2013. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου συνεχίσαμε τις προσπάθειες μείωσης του κεφαλαίου κίνησης, πετυχαίνοντας βελτίωση 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο Κλάδος Υαλουργίας πέτυχε ένα εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο, με σημαντική αύξηση των πωλήσεων και βελτίωση του Λειτουργικού Κέρδους, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης στην Ασία και την Αφρική αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό και εμφάνισαν βελτίωση σε επίπεδο κερδοφορίας.
Σε σύγκριση με ένα εξαιρετικά ισχυρό πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι πωλήσεις στην Ευρώπη υποχώρησαν σημαντικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, κυρίως λόγω της πτώσης των πωλήσεων στην αγορά της Ρωσίας.
Οι χαμηλότερες πωλήσεις στην Ευρώπη αντικατοπτρίζουν τη διαφορετική εποχικότητα που υπάρχει το 2013 μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου, σε σύγκριση με το 2012. Αν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα της ρωσικής αγοράς, οι συνολικές μας πωλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο θα κυμαίνονταν 6% υψηλότερα από τα επίπεδα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Για το δεύτερο τρίμηνο, αναμένουμε τις πωλήσεις στην Ευρώπη να παραμείνουν αδύναμες, παρόλα αυτά προσδοκούμε ότι οι πωλήσεις στη Ρωσία θα σημειώσουν αύξηση. Οι πωλήσεις στις περιοχές της Ασίας κα της Αφρικής αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρά, καθώς εστιάζουμε περισσότερο στη βελτίωση της κερδοφορίας παρά στην αύξηση των πωλήσεων.
Σχετικά με τον Κλάδο Υαλουργίας, αναμένουμε τη συνέχιση των ισχυρών επιδόσεων του πρώτου τριμήνου του 2013.
Με άξονα τα έργα στρατηγικής προτεραιότητας, περιμένουμε μικρή ως μέτρια μονοψήφια αύξηση των πωλήσεων και σημαντική βελτίωση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το σύνολο του 2013. Αναμένουμε επίσης να επιτύχουμε μείωση κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ της αξίας των αποθεμάτων μας έως το τέλος του 2014, επιπροσθέτως της μείωσης κατά 35 εκατ. ευρώ που επιτεύχθηκε στο τέλος του 2012. Παράλληλα, στοχεύουμε σε εξοικονόμηση κόστους περίπου 20-25 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2016.»
Keywords
Τυχαία Θέματα