JP Morgan: Δεν θα χρειαστούν κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες – Εχουν περάσει τα χειρότερα για τις τραπεζικές μετοχές

Δεν θα χρειαστούν κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες προς το παρόν, εκτιμά η JP Morgan σε έκθεσή της .

Με το βάθος και τον χρονικό ορίζοντα της ύφεσης να αποτελούν παράγοντες αβεβαιότητας, η ποιότητα του ενεργητικού και οι παράγοντες που εμφανίζονται να έχουν υψηλού βαθμού ευαισθησία σε ότι αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών παραμένουν στο επίκεντρο.

Σύμφωνα

με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας, ο κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα NPEs ύψους 10,7 δισ. (αυξημένα ήτοι κατά 17%), λόγω της κρίσης της πανδημίας. Αυτό θα οδηγήσει σε πρόσθετες προβλέψεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ, ή 90 μ.β σε μέσο όρο κατά τα επόμενα τρία χρόνια, όπως σημειώνει. 

Αυτό μεταφράζεται στην ανάγκη λήψης πρόσθετων προβλέψεων  4,7 δισ. ευρώ, ή 90 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Βλέπουμε, λέει ο οίκος, μείωση του δείκτη  CET1 κατά 200bps μέσο όρο, που όμως πάλι αφήνει περιθώριο πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Για μια περίοδο τριών ετών, οι τράπεζες θα είχαν ακόμη αρκετό απόθεμα για την εκτέλεση των σχεδίων τιτλοποίησης NPE, υποθέτοντας πως θα πραγματοποιούντο εκδόσεις Tier 2.

Η παρατεταμένη ύφεση θα καθυστερήσει περαιτέρω την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών αλλά ο οίκος θεωρεί απίθανο οι τράπεζες να ζητήσουν κεφάλαια όσο τα μορατόρια είναι σε ισχύ.

Σε ότι αφορά τις μετοχές, πιστεύουμε ότι το χειρότερο έχει ήδη διαδραματιστεί στις τιμές σε βραχυπρόθεση όμως βάση, σημειώνει η JP Morgan.

Οι μετοχές τους έχουν ελκυστικό προφίλ ρίσκου-απόδοσης, και το μεγάλο discount που έχουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελεί έναν ισχυρό καταλύτη για την πορεία τους στη συνέχεια.

Ο οίκος δίνει σύσταση από οverweight για  την Alpha, Eurobank και Εθνική Τράπεζα σε Νeutral, ενώ παραμένει  underweight η σύσταση για Πειραιώς,  η οποία μένει πίσω όσο δεν φαίνεται ορατή άμεσα για λύση για τα Cocos ύψους 2 δισ. ευρώ.
Οι τιμές στόχοι είναι 1,10 ευρώ για την Alpha Bank, 0,70 ευρώ για την Eurobank, 1,80 ευρώ για την ΕΤΕ, και 2 ευρώ για την Πειραιώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα