Lamda Development: Ζημιές 11,1 εκατ. ευρώ στο α΄τρίμηνο 2013

Σε 11,1 εκατ.ευρώ ανήλθαν οι καθαρές ζημιές σε ενοποιημένο επίπεδο του ομίλου της Lamda Devellopment, το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι κερδών 3,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσεως.

Οι ενοποιημένες ζημιές οφείλονται αποκλειστικά στην εφάπαξ επίπτωση στα αποτελέσματα ποσού 11,8 εκατ. ευρώ που αφορά την αναπροσαρμογή της αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας κατά 6% (από το 20% στο 26%). Η κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA) παρουσίασε αύξηση κατά 20% και ανήλθε στα 9,4 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου και του οφέλους λόγω της μη καταβολής

ενοικίου του ενοικίου του Golden Hall. Tα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του Ομίλου (δηλαδή προ μεταβολών εύλογης αξίας επενδύσεων σε ακίνητα, αποσβέσεων, τόκων και φόρων) το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε 7,7 εκατ. ευρώ έναντι 10,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω της πώλησης της συμμετοχής στη Eurobank Properties και επομένως την απουσία του μερίσματος των 3,7 εκατ.ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο του 2013 στο “Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη, η πτώση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων περιορίστηκε μόνο κατά 6%, η επισκεψιμότητα παρουσίασε πτώση κατά 7% ενώ η τριμηνιαία λειτουργική κερδοφορία παρουσίασε οριακή κάμψη κατά 3%. Αναφορικά με το “The Mall Athens” η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε κατά 11% ενώ το πρώτο τετράμηνο ο τζίρος των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασαν πτώση κατά 16% και 7% αντίστοιχα. Πρέπει να επισημανθούν εδώ οι επιπτώσεις των εκτεταμένων απεργιών των μέσων μαζικής μεταφοράς που εκδηλώθηκαν κατά την ίδια περίοδο δεδομένου ότι οι επισκέπτες χρησιμοποιούν το τρένο/μετρό κατά κύριο λόγο.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο “Golden Hall” επίσης για το πρώτο τετράμηνο του έτους κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά κατά 2% ενώ είναι αρκετά ενθαρρυντική η αύξηση του αριθμού των επισκέψεων κατά 5%, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Εμπορικό Κέντρο έχει αποκτήσει πιστό καταναλωτικό κοινό. Σε ότι αφορά την λειτουργική κερδοφορία η μεγάλη αύξηση οφείλεται στην μη καταβολή ενοικίου λόγω και της πρόσφατης απόκτησης του δικαιώματος της επικαρπίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Η Μαρίνα του Φλοίσβου έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση παρουσιάζοντας λειτουργικές ζημιές 0,3 εκατ.ευρώ σε σύγκριση με 0,1 εκατ. ευρώ πέρσι ενώ τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου 0,5 εκατ.ευρώ, όσο περίπου και το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Tα έσοδα από συμμετοχές και μερίσματα εμφανίζονται αισθητά μειωμένα καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2012 συμπεριλήφθηκε στα αποτελέσματα το μέρισμα των 3,7 εκατ. ευρώ από τη Eurobank Properties

Keywords
Τυχαία Θέματα