Le Monde: «Επώδυνος τοκετός» η συμφωνία

Την στιγμή που η Ελλάδα βρισκόταν σε ασφυκτική κατάσταση, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ συμφώνησαν τους τρόπους ώστε να μειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος και να εκταμιευθεί η πολυαναμενόμενη δόση, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.

Συγκεκριμένα, μετά από 13 ώρες συνεδρίασης, υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και  ΔΝΤ  «τα βρήκαν» ώστε το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020, παρότι το ΔΝΤ επέμενε ως την τελευταία στιγμή για μείωση στο 120%, τονίζει η  Le Monde, η οποία παρομοιάζει την κατάσταση με τη συμφωνία  «επώδυνο τοκετό».

«Η συμφωνία για το χρέος επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης την οποία η Ελλάδα περίμενε με αγωνία αφού σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα καταδικαζόταν σε πτώχευση άμεσα. Από την Αθήνα ο Πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επικοινώνησε με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες πιέζοντας για μια λύση, έδειξε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να εκταμιεύσουν μια συνολική δόση 43,7 δισ. ευρώ, η οποία είχε μπλοκαριστεί εδώ και εβδομάδες. Η πρώτη δόση των 34 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα θα δοθούν σε τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013». γράφει η Le Monde.

Keywords
Τυχαία Θέματα