Life in a City Full of Errors: Μια startup που θέλει να διορθώσει τα “λάθη” της πόλης

13:26 4/1/2013 - Πηγή: BankWars

Μια διαφορετική startup που ακούει στο όνομα «Life in a City Full of Errors» έρχεται να καταγράψει ανθρώπινες ιστορίες στην καρδιά της Αθήνας συνθέτοντας το πολύπλοκο ψηφιδωτό μιας πόλης που έχει μπει στην τροχιά μιας κρίσης οικονομικής αλλά πρωτίστως κοινωνικής.

To Life in a City of Errors ξεκίνησε ως ιδέα από την παραγωγό και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Μυρτώ

Παπαδογεώργου και βραβεύθηκε περίπου τρία χρόνια πριν, με το βραβείο Doc on Air από την ΕΡΤ.

Έκτοτε, περνώντας ένα χρονικό διάστημα αναζήτησης χρηματοδότησης, η δημιουργός και εμπνεύστριά του ένωσε τις δυνάμεις της πέρυσι με τους Νίκο Κωνσταντίνο και Γιώργο Χλώρο, με το Life in a City of Errors να συστηματοποιείται και να λαμβάνει την μορφή που βλέπουμε σήμερα.

Στη σημερινή του μορφή το Life in a City of Errors αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που αποτελείται από δύο βασικούς άξονες:

Το Life in a City Full of Errors μια διαδικτυακή σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 10 επεισοδίων (Errors) εκ των οποίων τα 5 βρίσκονται ήδη online. To έκτο ντοκιμαντέρ ήδη βρίσκεται στα «σκαριά» ενώ μέχρι τον Μάϊο θα έχει ολοκληρωθεί ολόκληρη η σειρά των 10 επεισοδίων- ντοκιμαντέρ.

Η θεματολογία των συγκεκριμένων ντοκιμαντέρ περιστρέφεται γύρω από την αδιαφορία, την μοναξιά στην πόλη, την έλλειψη πρασίνου, την συμπεριφορά απέναντι στα αδέσποτα ζώα και στηρίζεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που δεν καταθέτουν απλά ένα δριμύ κατηγορώ αλλά προσπαθούν να…αλλάξουν τα πράγματα.

Το Life in a City Full of (T)errors ένα παιχνίδι για έξυπνα κινητά (game app) το οποίο θα λειτουργεί ως εξής: κατεβάζοντας την εφαρμογή για το κινητό του ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να βλέπει τον χάρτη της Αθήνας σαν μεγάλη εικόνα βγαλμένη από κόμικ. Εντοπίζοντας ένα error, ήτοι μια ιστορία που θα ήθελε να καταγράψει θα μπορεί να τραβήξει το προσωπικό του βίντεο και να το ανεβάσει στο χάρτη στο συγκεκριμένο σημείο.

Μιλώντας με την Μαριάννα Χριστοφή, υπεύθυνη Επικοινωνίας στην ομάδα του City of Errors, το παιχνίδι βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης και αναζητά χρηματοδότηση.

«Αυτή την περίοδο είμαστε σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης και εξετάζουμε πιθανή συνεργασία με κρατικούς φορείς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα. Το City of Errors ανήκει στην κατηγορία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η βασική ομάδα πίσω από το project εργαζόμαστε σε άλλες δουλειές αλλά αφιερώνουμε πολύ χρόνο σ’ ένα project που πιστεύουμε και αγαπάμε. Δεν προσδοκάμε το κέρδος – απλά η χρηματοδότηση θα μας λύσει τα χέρια σε πρακτικά ζητήματα και θα ανοίξει το δρόμο σε νέες συνεργασίες που χρειαζόμαστε.»

Σημειώνεται ότι το Life in a City of Errors ανήκει στις startups που διαγωνίσθηκαν στον ελληνικό τελικό στη Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας στις 15 & 16 Νοεμβρίου, όπου η παρουσίαση της ομάδας απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Μαριάννα: «Το feedback που πήραμε από τους κριτές ήταν πολύ θετικό και μάλιστα έγινε η αναφορά σε αντίστοιχα projects του εξωτερικού που έχουν λάβει χρηματοδότηση όπως το kaboom. To kaboom ήταν ένα κοινωνικό εγχείρημα από μια ομάδα ατόμων που θέλησαν να μετατρέψουν εγκαταλελειμμένα σημεία δημόσιων χώρων σε παιδικές χαρές. Σκεφτόμαστε και την δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω crowdfunding, διότι πολλές εφαρμογές για παιχνίδια ή καλλιτεχνικά projects έχουν λάβει κάποια αρχικά ποσά χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο μοντέλο χρηματοδότησης.»

Σε μια πόλη με λάθη και…πάθη, μια ομάδα νέων ανθρώπων δημιουργεί και καινοτομεί με όχημα την τεχνολογία χωρίς άμεσο κέρδος, τουλάχιστον οικονομικό. Τι επιδιώκει μέσα απ΄όλο αυτό;

«Η φιλοσοφία που διατρέχει όλο το εγχείρημα είναι μία: Σηκωθείτε από τους καναπέδες σας, δείξτε τα προβλήματα της πόλης σας κι ενδεχομένως προτείνετε και λύσεις γι΄αυτά. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι η αντίδραση του κόσμου ως προς τα πέντε επεισόδια που έχουμε ανεβάσει ήδη στην ιστοσελίδα είναι πολύ θετική. Αυτό που μας μεταφέρεται ως θετική εντύπωση είναι το ότι μέσα από τα ντοκιμαντέρ του δρόμου, δεν χρησιμοποιείται μια μίζερη, καταγγελτική γλώσσα για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά παρουσιάζονται άνθρωποι με εναλλακτικές ιδέες και ίσως μικρές λύσεις σ΄αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα στο ντοκιμαντέρ error4 μπορείτε να δείτε έναν άνεργο που μαγειρεύει και μοιράζει φαγητό σε άστεγους και περαστικούς. Αυτό που θα θέλαμε λοιπόν να περάσουμε ως μήνυμα είναι απλό: Να σταματήσουμε την μεμψιμοιρία και να αρχίσουμε να δρούμε ατομικά και συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που είναι πρωτίστως κοινωνική..»

Της Ελένης Νάτση

Keywords
Τυχαία Θέματα