Merkel: Ανακτήστε την αξιοπιστία σας

Την «ανάκτηση της ελληνικής αξιοπιστίας» εμφάνισε, όπως αναμενόταν, η Angela Merkel ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε θετική αντιμετώπιση της χώρας, ενώ αυτή την δέσμευση παρείχε, σε όλους τους τόνους, ο Αντώνης Σαμαράς.

Μετά την διάρκειας 1,5 ώρας συνάντηση στο Βερολίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος απέδωσε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους «στην απώλεια εμπιστοσύνης όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλους εταίρους», συνεπώς το ζητούμενο είναι η ανάκτηση

αυτής της εμπιστοσύνης.

«Από την Ελλάδα περιμένουμε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει πράξεις τα λόγια της», είπε χαρακτηριστικά. Ως ανταπόδοση, σ΄αυτή τη φάση, δεσμεύθηκε “να μην υπάρχουν βιαστικές κινήσεις από τη δική της χώρα, αναφερόμενη (και) στις εμπρηστικές αναφορές Γερμανών αξιωματούχων εναντίον της Ελλάδας”.

Για το δια ταύτα, η κ. Μέρκελ (όπως κι ο κ. Γιούνκερ την Τετάρτη) επανέλαβε ότι περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας. Εστίασε πάντως στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, με την επισήμανση ότι η Γερμανία «μπορεί να βοηθήσει».

«Στέλνω μήνυμα από το Βερολίνο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο που είχε χαράξει κατά την προετοιμασία αυτών των συναντήσεων: Δεσμεύθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στης δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», εκφράζοντας την αισιοδοξία-βεβαιότητα ότι «η έκθεση της τρόικας θα σηματοδοτήσει τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση συνεργασίας για να φέρει σύντομα αποτελέσματα».

Τα τρία μηνύματα που, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, στέλνει από το Βερολίνο στους εταίρους είναι:

- Πρώτον, ότι η ελληνική προσπάθεια θα φέρει αποτελέσματα.

-Δεύτερον, ότι η χώρα αυτή τη στιγμή εξαλείφει ταυτόχρονα δύο ελλείμματα: το δημοσιονομικό και της αξιοπιστίας της.

-Τρίτον, ότι η ανάκαμψη της Οικονομίας έχει κρίσιμη σημασία ακριβώς για να πετύχουμε τους στόχους μας στο ακέραιο.

Στο σημείο αυτό, έστειλε και το τέταρτο, πιο σημαντικό μήνυμα: Οτι σ΄αυτή την προσπάθεια ανάκαμψης, η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της διότι, όπως είπε με νόημα, «έχουμε αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονάσματα από την αδρανή δημόσια περιουσία μας».

σχετικά άρθραΓερμανικός Τύπος: Οι Ελληνες παλεύουν σκληράΤο αδύναμο ευρώ πλήττει την Coca-Cola HellenicMoody’s και Fitch βλέπουν «δύο ταχύτητες» για την έξοδο από την κρίσηΟι αποφάσεις της ΕΚΤ που θα αφορούν στην ΕλλάδαΟι επενδυτές ποντάρουν στις τράπεζεςΟ Juncker στο ΜαξίμουΗ Cyprus Popular Bank Public διαψεύδει σενάρια πώλησης της Marfin Egnatia Bank στην MIGΑυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο!Η κυβέρνηση μελετά ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνειαMoody’s καλεί Ελλάδα: Δεν έχετε κάνει αρκετά!
Keywords
Τυχαία Θέματα