Morgan Stanley: Βλέπει άνοδο στις ευρωαγορές το επόμενο τρίμηνο λόγω ΕΚΤ

09:27 9/9/2014 - Πηγή: BankWars

Η Morgan Stanley αναλύει τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους τα μέτρα της ΕΚΤ θα βοηθήσουν τα χρηματιστήρια:

1) Πέραν της ρευστότητας, χρειάζεται και ανάπτυξη: Ο βαθμός στον οποίο τα μέτρα της ΕΚΤ θα επηρεάσουν θετικά τις μετοχές, θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ανάπτυξης. Εάν υπάρξει ένας συνδυασμός περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης και βελτίωσης των θεμελιωδών της ανάπτυξης, αυτό θα δημιουργήσει ένα πολύ θετικό

περιβάλλον για τα χρηματιστήρια. Η ρευστότητα μπορεί να επηρεάσει το πόσο θα ανέβουν ή θα πέσουν οι τιμές ενός asset, αλλά οι θεμελιώδεις δείκτες είναι αυτοί που υπαγορεύουν την πραγματική τάση.

2) Οι αποκλίνουσες πολιτικές που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης έναντι εκείνων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στηρίζουν τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών. Όπως εξηγεί η Morgan Stanley, ενώ η ΕΚΤ βρίσκεται σε φάση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, η αγορά προεξοφλεί λιγότερο ευνοϊκή πολιτική από τη Fed σε κάποιο σημείο του επόμενου έτους.

3) Το πρόγραμμα TLTRO θα ευνοήσει την πιστωτική επέκταση το 2015. Η Morgan Stanley δεν πιστεύει ότι το TLTRO της ΕΚΤ θα ενισχύσει σημαντικά τις χορηγήσεις δανείων, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Όμως, μετά την ολοκλήρωση των stress tests, θεωρεί πολύ πιθανό να δούμε κάποια βελτίωση στην πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη, καθώς οι τράπεζες δεν θα ενδιαφέρονται πια τόσο για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, όσο για την παραγωγή εσόδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα λάβουν 250 δισ. ευρώ στις δύο πρώτες πράξεις χρηματοδότησης του προγράμματος TLTRO, κάτι που αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης της περιφέρειας, να ρίξει το κόστος των δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ευνοήσει οριακά την τραπεζική κερδοφορία (κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα).

4) Και εάν η ΕΚΤ κάνει QE; Σε αυτή τη φάση, η Morgan Stanley δεν περιμένει ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ στο προσεχές μέλλον (δίνει πιθανότητες 40% σε αυτό το σενάριο). Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι εάν η ΕΚΤ εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα ενισχυθεί κατά μία μονάδα και οι τιμές τους θα κινηθούν κατά 10% υψηλότερα. Το QE θα ευνοούσε κυρίως τις χρηματοοικονομικές μετοχές και τις κυκλικές εταιρείες με μεγάλη έκθεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σημειώνεται πως η Morgan Stanley θέτει την τιμή στόχο για τον MSCI Europe στις 1.555 μονάδες για το Σεπτέμβριο του 2015, προβλέποντας την άνοδο του δείκτη κατά 10%. Ο οίκος αναβάθμισε το αναμενόμενο P/E των ευρωπαϊκών μετοχών στο 14,5 από 14. Από τον FTSE 100, η Morgan Stanley περιμένει άνοδο 9% στο επόμενο 12μηνο, αφού η τιμή στόχος τίθεται στις 7.500 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα