NBG Securities: Θετική για τις ελληνικές μετοχές στο β’ εξάμηνο – Τα top picks

Αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών μετοχών στο β’ εξάμηνο του έτους είναι η NBG Securities, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα να οδηγεί σταδιακά σε re–rating.  

Το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας παρέχουν και τα δύο το απαραίτητο αφήγημα για θετικές αποδόσεις στις ελληνικές μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στο β’ εξάμηνο (τον Σεπτέμβριο ή/και τον Οκτώβριο) επιτρέποντάς

της έτσι να επιτύχει έναν σημαντικό στόχο, ειδικά σε ένα περιβάλλον νομισματικής σύσφιξης.

Η NBG Securities αναμένει ότι η αναβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά σε re–rating των ελληνικών μετοχών (και ομολόγων) και στην ενδεχόμενη επανένταξή τους στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών, ένας αναμφίβολα θετικός καταλύτης απόδοσης, ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί. Πάντως, όπως σημειώνει, μεγάλο μέρος του αναμενόμενου οφέλους έχει ήδη τιμολογηθεί, ιδίως όσον αφορά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τα οποία και διαπραγματεύονται πλέον με premium έναντι των ιταλικών ομολόγων.

Οι κορυφαίες επιλογές της για το β’ εξάμηνο περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα και καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις (ΟΤΕ), προσφέροντας την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο τομέα ενέργειας, καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η Ενεργειακή Μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ (Μυτιληναίος με τιμή στόχο τα 41,3 ευρώ, Cenergy Holdings).

Περιλαμβάνει επίσης μετοχές ποιοτικές, με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία της βιομηχανίας και εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης (Aegean Airlines). Μεταξύ των τραπεζών, η Τράπεζα Πειραιώς (με τιμή στόχο τα 3,9 ευρώ) παραμένει το top pick κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπει ένα πιο συναρπαστικό προφίλ ανταμοιβής – κινδύνου σε περίπτωση που το επιχειρηματικό της σχέδιο εφαρμοστεί όπως παρουσιάζεται.

Πάντως, όπως προσθέτει η χρηματιστηριακή, μετά το ράλι που έχουν σημειώσει οι ελληνικές μετοχές από τις αρχές του έτους και το οποίο αγγίζει το 33%, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μετοχές υψηλής ποιότητας με πιο ανθεκτικές ελεύθερες ταμειακές ροές και κέρδη, με στρατηγικές νίκης και προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας.

Η μείωση του country risk της Ελλάδα, οδηγεί την NBG Sec σε αύξηση των τιμών στόχων που δίνει για τις μετοχές που καλύπτει, κατά 11% σε μέσο όρο, γεγονός που σημαίνει ότι τα περιθώρια ανόδου κινούνται στο 23% περίπου πλέον (σε μέσο όρο).

Έτσι, αναβαθμίζει την τιμή στόχο για την ΕΧΑΕ στα 4,45 ευρώ από 4 ευρώ πριν, για τον ΟΤΕ στα 18,8 ευρώ απλό 17 ευρώ πριν, για τον ΟΠΑΠ στα 17,5 ευρώ από 15,9 ευρώ πριν, για την ElvalHalcor στα 3 ευρώ από 2,6 ευρώ πριν, για την Cenergy στα 7,1 ευρώ από 6,5 ευρώ πριν, για την Aegean στα 14,5 ευρώ από 13 ευρώ πριν, για την Autohellas στα 16,85 ευρώ από 15 ευρώ πριν και για την Austriacard στα 16,25 από 15,5 ευρώ πριν.

Keywords
Αναζητήσεις
nbg-securities-thetiki-gia-tis-ellinikes-metoches-sto-v-examino--ta-top-picks.htm
Τυχαία Θέματα