NEW YORK TIMES: Προσοχή με τον Πούτιν!

19:06 7/4/2015 - Πηγή: BankWars
Σύμφωνα με τους NYT, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να αφήσει τον Πούτιν να τον χρησιμοποιήσει για την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ενότητας, διαφορετικά θα αποξενωθεί ακόμα περισσότερο από τους Ευρωπαίους εταίρους, ειδικά αν κλείσει μια συμφωνία με τον κ. Πούτιν ή ασκήσει δημόσια κριτική στις κυρώσεις σε μια στιγμή που η Ε.Ε. προσπαθεί να διατηρήσει ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Ουκρανία

Στο άρθρο

των New York Times με τίτλο «Greece should be Wary of Mr. Putin», γίνεται αναφορά στην ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις. Χαρακτηριστικά το άρθρο υποστηρίζει πως: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει τα χρήματα για να αποπληρώσει χρέη, να τονώσει την κατεστραμμένη οικονομία της και να επαναδιαπραγματευθεί τις δανειακές συμφωνίες με τις άλλες χώρες στην ευρωζώνη. Δεδομένων των δυσκολιών αυτών, μπορεί να είναι δελεαστικό, αν και άστοχο, να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οικονομική ή άλλη στήριξη από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν».

Όπως επισημαίνει το editorial της αμερικάνικης εφημερίδας, η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που βασίζονται εν μέρει στην κοινή θρησκεία της ορθοδοξίας.

Από την άποψη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κ. Πούτιν. Ωστόσο, η χρονική στιγμή της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, μόλις μια ημέρα πριν την διορία για την καταβολή δόσης 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, καθώς και η κριτική που άσκησε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχουν δημιουργήσει σύμφωνα με τους NYT ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές του επιδιώξεις.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να βασιστεί στη Ρωσία για να διασώσει την οικονομία της. Η μεγάληπτώση στις τιμές του πετρελαίου και σε μικρότερο βαθμό οι δυτικές κυρώσεις, έχουν πλήξει την ρωσική οικονομία και έχουν περιορίσει την ικανότητα του κ. Πούτιν να προσφέρει βοήθεια σε άλλες χώρες. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας ανέρχονταν σε 360 δισ. δολάρια στο τέλος Φεβρουαρίου, κάτω 100 δισ. δολάρια σε σχέση με τον Αύγουστο. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί 3% φέτος.

Έλληνες αξιωματούχοι έχουν πει σε δημοσιογράφους πως ο κ. Τσίπρας δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ρωσία. Αλλά ο ίδιος έχει υποστηρίξει πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι μια αδιέξοδη πολιτική.

Η στάση αυτή είναι εξαιρετικά επιβλαβής γιατί οι κυρώσεις έχουν ένα πραγματικό αντίκτυπο στην Ρωσία και πρέπει να διατηρηθούν. Αλλά πρέπει να ανανεώνονται τακτικά και όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας πρέπει να συμφωνήσουν στην επέκταση τους, τονίζουν οι NYT. Ο κ. Πούτιν έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον στην εκμετάλλευση των διασπάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, πρόσφατα πλησίασε την κυπριακή κυβέρνηση για την παροχή ενός δανείου και την επίτευξη συμφωνίας που επιτρέπει στα ρωσικά πολεμικά πλοία να δένουν σε εμπορικό λιμάνι της χώρας. Επιπλέον, ο κ. Πούτιν έχει δημιουργήσει συμμαχία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ενώ την περασμένη χρονιά μια ρωσική τράπεζα δάνεισε χρήματα στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στην Γαλλία.

Θα πρόκειται για ένα θρίαμβο του κ. Πούτιν αν ο κ. Τσίπρας ασκήσει δημόσια κριτική στις κυρώσεις κατά την παρουσία του στην Μόσχα, υποστηρίζουν οι NYT.

«Ο κ. Πούτιν είναι ξεκάθαρο πως θέλει να έχει στενές σχέσεις με όποιον ηγέτη φαίνεται να έχει προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι προσεκτικός να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί για την υπονόμεση της ευρωπαϊκής ενότητας» καταλήγουν οι NYT.

Keywords
Τυχαία Θέματα