Politico: Κατά του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου θα ταχθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις εκκλήσεις των 15 χωρών της Ε.Ε. σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς, όπως αναφέρει το Politico, αποφάσισε να μην προτείνει το ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Την είδηση μετέφερε χθες στους Ευρωπαίους διπλωμάτες σε σχετική ενημέρωση η γενική γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια Ditte Juul-Jørgensen, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα παρουσίαζε εναλλακτικά ένα non-paper με προτάσεις για κοινές αγορές.

Όπως σχολίασαν

διπλωμάτες στο Politico, το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ιδιαίτερα τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ανώτατο όριο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι, όταν μια πρόταση τεθεί στο τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι, εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα