To “στοίχημα” Α.Τουρκολιά – Γ. Κωστόπουλου – Μ. Σάλλα

Συνεχή ραντεβού με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια έχουν το τελευταίο διάστημα οι διοικήσεις της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς εν όψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Οι τραπεζίτες δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να πειστούν οι ξένοι να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ, ώστε να καλυφθεί το ελάχιστο όριο συμμετοχής του 10% και να εξασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των ιδρυμάτων.

Η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών

και την τρόικα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, ώστε να αφορά τη νέα τράπεζα που θα προκύψει από την απορρόφηση της Eurobank. Την ίδια στιγμή οι κ.κ. Τουρκολιάς και Ζανιάς πραγματοποιούν επαφές με ξένους επενδυτές προκειμένου να διερευνήσουν εάν υπάρχει διάθεση για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μηνύματα που λαμβάνουν από τα ραντεβού είναι θετικά.

Οσον αφορά την Alpha Bank έχει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 280 – 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 – 180 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Credit Agricole, στο πλαίσιο συμφωνίας για την πώληση της Emporiki Bank. Σημαντικό μέρος των εναπομείναντων κεφαλαίων, αναμένεται ότι θα καλύψει το fund του Κατάρ όπου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πολύ καλή σχέση και επικοινωνία και πως αυτό επιβεβαιώθηκε από τη φιλοξενία και τις επαφές που είχε το management της Alpha κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εμιράτο.

Η Πειραιώς με την απόκτηση της «καλής» Αγροτικής, το deal με τη Γενική και την ενδεχόμενη απόκτηση της Millennium από ουραγός αναδεικνύεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Ο όμιλος πήρε ακόμα μια βαθιά ένεση ρευστότητας της τάξης των 800 εκατ. ευρώ από το funding gap της εξαγορασθείσας ΑΤΕ. Την ίδια ώρα η διοίκηση της Πειραιώς βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με Τσέχικο fund PPF και οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ξένο επενδυτικό κφάλαιο θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα