Wall Street: Άνοδος σε “πείσμα” των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια

23:27 8/9/2022 - Πηγή: BankWars

Άνοδος την Πέμπτη στη  Wall Street, παρά τις δηλώσεις Πάουελ και παρά την αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια που αποφάσισε η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι της Nomura αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για την αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο, προβλέποντας πλέον αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες αντί για 0,50 ποσοστιαίες μονάδες. Η Goldman Sachs

και η Bank of America έχουν την ίδια εκτίμηση.

Ο Dow Jones κέρδισε 0,61% κλείνοντας στις 31.774,52 μονάδες, ο S&P 500  0,67% ή στις 4.006,35 μονάδες και ο Nasdaq 0,60% στις 11.862,13 μονάδες.

Ο ΠΑΟΥΕΛ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάοευλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η τράπεζα δεν θα αποσπαστεί από την πολιτική κριτική όσο αυξάνει τα επιτόκια σε μία προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

“Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ποτέ δεν λαμβάνουμε υπόψη εξωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις”, είπε ο Πάουελ, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε ένα νομισματικό συνέδριο του Ινστιτούτου Cato.

Καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια, είχε την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Αλλά οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της γερουσιάστριας Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Δημοκρατικής της Μασαχουσέτης, υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι το λάθος φάρμακο για τον υψηλό πληθωρισμό και θα προκαλέσουν υπερβολική ανεργία.

Ο Πάουελ σημείωσε ακόμη ότι η Fed αποδέχεται την ευθύνη της για τη σταθερότητα των τιμών, που σημαίνει πληθωρισμός στο επίπεδο του 2% με την πάροδο του χρόνου.

“Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι σε αυτό το έργο και θα το συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά”, τόνισε ο Πάουελ.

Η ΕΚΤ

Κατά 75 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας έτσι εκείνους που ανέμεναν μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Τέτοια επιθετική αύξηση η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει άλλη μια φορά για ένα διάστημα τεσσάρων ημερών από την 1η έως τις 4 Ιανουαρίου του 1999 όταν και έκανε την επίσημη εμφάνισή του το ευρώ. Επί της ουσίας τέτοιου εύρους αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ δεν την έχει υιοθετήσει ποτέ στο παρελθόν και η αύξηση του 1999 περισσότερο νόημα έχει μόνο για εκείνους που αρέσκονται στα ιστορικά δεδομένα.

Την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων σε περίπτωση που δεν μειωθεί σύντομα ο πληθωρισμός προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη, μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που αποφάσισε τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στην ιστορία της Ευρωζώνης.

“Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής μας (σ.σ για συγκράτηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%) για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Συνοψίζοντας, αυξήσαμε σήμερα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης και αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για παρατεταμένη περίοδο”, υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την ίδια, ο κύριος κίνδυνος βραχυπρόθεσμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η περαιτέρω διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ “μεσοπρόθεσμα, ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από το αναμενόμενο λόγω της επίμονης επιδείνωσης της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Οι περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνουν τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό πάνω από τους στόχους μας, ο οποίος θα είναι υψηλότερος από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών”.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ οι πιο πρόσφατες προβλέψεις εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός (εκτός των τροφίμων και της ενέργειας) θα αγγίξει το 3,9% το 2022, το 3,4% το 2023 και στο 2,3% το 2024. Οι πιέσεις στις τιμές εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερους τομείς, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους Ενώ τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς μειώνονται, αυτά συνεχίζουν σταδιακά να τροφοδοτούνται με αποτέλεσμα οι τιμές καταναλωτή να ασκούν ανοδική πίεση στον πληθωρισμό καθώς επανέρχεται σταδιακά η ζήτηση στον τομέα των υπηρεσιών που είχε επηρεαστεί από την πανδημία.

Η Ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση, και αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω, επειδή ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 9,1% τον Αύγουστο.
Η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, οι πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης σε ορισμένους τομείς λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας και τα φαινόμενα συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού.
Οι πιέσεις στις τιμές εξακολούθησαν να ενισχύονται και να διευρύνονται σε ολόκληρη την οικονομία και ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Καθώς οι τρέχοντες παράγοντες διαμόρφωσης του πληθωρισμού εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου και η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής μεταδίδεται στην οικονομία και στον καθορισμό των τιμών, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό και ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024.

Επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη

Έπειτα από ανάκαμψη το α΄ εξάμηνο του 2022, πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνεται σημαντικά και η οικονομία αναμένεται να παραμείνει στάσιμη αργότερα εντός του έτους και το α΄ τρίμηνο του 2023.
Οι πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας μειώνουν την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων των ανθρώπων και, παρά την άμβλυνση των φαινομένων συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς, αυτά εξακολουθούν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Επιπλέον, η δυσμενής γεωπολιτική κατάσταση, ιδίως η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, επιδρά αρνητικά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Αυτές οι προοπτικές αντανακλώνται στις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων για την οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σημαντικά για το υπόλοιπο διάστημα του τρέχοντος έτους και σε όλη τη διάρκεια του 2023.
Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024.
Οι διαρκείς ευπάθειες που προκάλεσε η πανδημία εξακολουθούν να ενέχουν κίνδυνο για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει επομένως να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης που σχετίζονται με την πανδημία.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα