Αυτό είναι το σχέδιο Γιούνκερ για τις επενδύσεις στην Ευρώπη

Το επενδυτικό του σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 315 δισ. ευρώ παρουσίασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων στην ευρωζώνη, για τη στήριξη της ανάκαμψης.

«Η Ευρώπη γυρίζει σελίδα. Μετά από χρόνια αγώνα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και προώθησης των μεταρρυθμίσεων, σήμερα προσθέτουμε ένα τρίτο σημείο: Ένα φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό «επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη».

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα εναρκτήριο λάκτισμα και εμείς προμηθεύουμε

τα μέσα για να το πετύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον Juncker, το νέο σχέδιο είναι βασισμένο σε τρεις κύριους πυλώνες:

1. Δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, με την εγγύηση κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Το Ταμείο θα είναι σε θέση να χορηγήσει 315 δισεκατομμύρια για τα επόμενα τρία χρόνια.
2. Δημιουργία ενός αξιόπιστου σχεδίου με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων για την πορεία των έργων.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να επικυρώνουν κάθε έργο από εμπορική και κοινωνική σκοπιά και με βάση ποια προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει για την ΕΕ στο σύνολό της.
3. Πρόταση για έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για να καταστεί η Ευρώπη πιο ελκυστική επενδυτικά και να μειωθεί η γραφειοκρατία και τα ρυθμιστικά αδιέξοδα.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ: “Business as usual το σχέδιο σας”

Δριμεία κριτική στο επενδυτικό σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, ενώπιoν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άσκησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Σε συνθήκες στασιμότητας και ύφεσης δεν μπορούν να μοχλευθούν 15 φορές κεφάλαια. Χρειάζεται νέο χρήμα, νέα κεφάλαια», τόνισε ο Δ.. Παπαδημουλης.

Παράλληλα τόνισε ότι σε εποχές στασιμότητας και ύφεσης, χωρίς ισχυρούς δημόσιους πόρους δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις.

«Κάποια στιγμή προτείνατε να χρησιμοποιηθούν μέρος απ’ τα λιμνάζοντα κεφάλαια ύψους 500 δισ του ESM και αντέδρασε το Βερολίνο και o Schaeuble. Από τότε η πρόταση ξεχάστηκε. Θα κάνετε κάτι γι αυτό;» τόνισε απευθυνόμενος στον Juncker ο Δ. Παπαδημούλης.

«Δυστυχώς κ. Juncker το πακέτο σας είναι business as usual σε μία μονόπλευρη πολιτική οικονομικής λιτότητας που επικρατεί. Μία πολιτική που έχει οδηγήσει σε ύφεση άνω του 25% τη χώρα μου, την Ελλάδα, την ανεργία στο 30% και την ανεργία των νέων 60%. Μία πολιτική που οδήγησε σε μία ανθρωπιστική κρίση», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα