ΑΓΟΡΕΣ – ΕΥΡΩΠΗ: Μικτά πρόσημα για τις ευρωπαϊκές μετοχές

11:45 3/8/2016 - Πηγή: BankWars

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν σημαντικά μετά το sell off των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε σταθερός στις 335,58 μονάδες. Στους βασικούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 10.170 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,16% στις 4.321

μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,17% στις 6.634 μονάδες.

Στην περιφέρεια, με απώλειες 0,17% και 0,30% έκλεισαν ο ισπανικός IBEX 35 και ο πορτογαλικός PSI 20 αντίστοιχα, ενώ ενισχυμένος κατά 0,20% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB.

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αφού την Τρίτη έκλεισαν με σοβαρές απώλειες. Η HSBC έκλεισε με κέρδη 4,5% παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου υποχώρησαν στα 2,61 δισ. δολάρια από τα 4,36 δισ. δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, εν τω μέσω “αξιοσημείωτης αβεβαιότητας” στο α΄ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Stuart Gulliver. Η μετοχή ενισχύθηκε επειδή η τράπεζα προχωρά σε αγορά ομολόγων μέχρι τα 2,5 δισ. δολάρια στο β΄ εξάμηνο, μετά από την επιτυχημένη πώληση της HSBC Bank Brazil την 1η Ιουλίου.

Με άνοδο 3,2% έκλεισαν οι μετοχές της Societe Generale αφού τα καθαρά της κέρδη κατέγραψαν άλμα 8% , κατά το δεύτερο τρίμηνο, με την πώληση των μετοχών που διέθετε στη Visa Europe να δίνει σημαντική ώθηση στην κερδοφορία της γαλλικής τράπεζας. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του τριμήνου μέχρι τον Ιούνιο, διαμορφώθηκαν σε 1,46 δισ. ευρώ, από 1,35 δισ. ευρώ, έναν χρόνο νωρίτερα, με τα έσοδα να γνωρίζουν αύξηση 2% στα 6,98 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Credit Agricole ανακοίνωσε αύξηση στα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου καθώς η πώληση της συμμετοχής της στην Visa Europe αντιστάθμισε τις απώλειες από τη συνεισφορά των περιφερειακών τραπεζών του ομίλου στα κέρδη. Η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη γαλλική τράπεζα με βάση τα assets, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 26% στα 1,16 δισ. ευρώ, από τα 920 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα ενισχύθηκαν 2,4% στα 4,74 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, με πτώση 2,28% έκλεισε η μετοχή της Unicredit, αφού η ιταλική τράπεζα UniCredit SpA ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου αυξήθηκαν 75%, κυρίως λόγω των εκτάκτων κερδών από την πώληση assets και του χαμηλότερου κόστους, παρά την μείωση στις περισσότερες πηγές εσόδων.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον ΡΜΙ Ιουλίου. Εάν διατηρηθεί, η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης στην απόφαση για Brexit που δημιουργεί αβεβαιότητα για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς εξαγωγών, θα μειώσει την πιθανότητα η ΕΚΤ να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης όταν συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, η παραγωγή στον τομέα των υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συρρικνώθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009, μετά από την απόφαση της χώρας για Brexit. Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Markit για τον Ιούλιο κατέγραψε μεγάλη πτώση στην παραγωγή, στις νέες επιχειρηματικές έρευνες και στην εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών, που αντιστοιχεί περίπου στο 80% της βρετανικής οικονομίας.

Νωρίτερα, οριακές μεταβολές κατέγραφαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις τράπεζες να σημειώνουν υπεραπόδοση χάρη στα ισχυρά κέρδη της HSBC, της SocGen και της Credit Agricole.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, που έχει υποχωρήσει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, και ο δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσαν νωρίτερα άνοδο κατά 0,2%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρούσε 0,01% στις 6.644 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωνε άνοδο 0,04% στις 10.146 μονάδες και στο Παρίσι o CAC 40 σημείωνε πτώση 0,37% στις 4.312 μονάδες.

Η HSBC ενισχύθηκε κατά 3,7% καθώς τα σχέδιά της για επαναγορά μετοχών ύψους έως 2,5 δισεκ. δολαρίων καθησύχασαν τους επενδυτές, παρά την ανακοίνωση μείωσης των κερδών της.

Η μετοχή της SocGen ενισχύθηκε κατά 4,4% καθώς η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε υψηλότερα καθαρά κέρδη, ενώ η ανταγωνίστριά της Credit Agricole σημείωσε άνοδο κατά 3,6% καθώς οριστικοποίησε μια μεγάλη αναδιάρθρωση των σχέσεών της με τη μητρική της εταιρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα