Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο- Διαψεύδει πυροβολισμούς κατά διαδηλωτών ο στρατός

22:49 3/7/2013 - Πηγή: BankWars

[UPD] Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά την διάρκεια διαδήλωσης ισλαμιστών στο Κάιρο, όταν το πλήθος επιχείρησε να πλησιάσει στο σημείο όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο έκπτωτος πρόεδρος Μόρσι, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 διαδηλωτές να χάσουν την ζωή τους, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων πάντως, διέψευσε ότι έγινε χρήση πραγματικών πυρών από τον αιγυπτιακό στρατό.

Σε κατάσταση εκτάκτου

ανάγκης κήρυξε ο αιγυπτιακός στρατός τη διώρυγα του Σουέζ, αλλά και τις επαρχίες της χερσονήσου του Σινά, μετά την επίθεση που έγινε νωρίτερα στο αεροδρόμιο της περιοχής. Ένας αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν ταυτόχρονα με ρουκέτα και πολυβόλο ένοπλοι ισλαμιστές εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών φυλακίων στο Σινά.

Άλμα καταγράφει η τιμή του πετρελαίου μετά την κήρυξη της επαρχίας του Σουέζ και της χερσονήσου του Σινά, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το αργό πετρέλαιο ενισχύεται κατά 53 σεντς στα 101,82 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κατά 1,29 δολ. στα 106,47 δολ.

Εκτός Αφρικανικής Ένωσης

Εξάλλου, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Αντίς Αμπέμπα αρνήθηκε σήμερα ότι στη χώρα του σημειώθηκε μια αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας, ενώ η 54μελής Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Αιγύπτου σ’ αυτή.

Σήμερα η προσευχή – συγκέντρωση των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί σήμερα σε μαζικές συγκεντρώσεις κατά της ανατροπής του Μόρσι. Η κινητοποίηση ονομάστηκε «Παρασκευή της Απόρριψης». Ο στρατός θα επιτρέψει να γίνουν οι συγκεντρώσεις. Δείτε την ανακοίνωση:

«Η σοφία, η εθνικοφροσύνη και οι εποικοδομητικές ανθρώπινες αξίες, τις οποίες όλες οι θρησκείες σέβονται, μας επιβάλλουν να αποφύγουμε τη λήψη αυθαίρετων μέτρων εναντίον οποιασδήποτε παράταξης ή πολιτικής ομάδας. Η ειρηνική διαμαρτυρία και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν αναπόσπαστο δικαίωμα για όλους, το οποίο ο λαός της Αιγύπτου έχει κερδίσει μέσω της επανάστασης».

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

Στη φυλακή ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Η αιγυπτιακή στρατιωτική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε στην πόλη Μάρσα Ματρούχ, στα βόρεια της Αιγύπτου, μία ημέρα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι αρχές εντόπισαν τον Μπαντίε στην πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.

Νωρίτερα η εισαγγελία είχε διατάξει τη σύλληψή του, όπως και αυτή του ισχυρού ανώτατου στελέχους της Αδελφότητας, του Χάιρατ ελ Σάτερ.

Μεταβατικός πρόεδρος ο δικαστής Μανσούρ

Ο δικαστής Μανσούρ ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου. Προηγήθηκε η ορκωμοσία του ως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όσο για τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κρατείται στο υπουργείο Άμυνας.

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ωρα στην πλατεία Ταχρίρ σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αναστολή της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο

Άλμα 6,4% καταγράφει το χρηματιστήριο του Καΐρου μετά την ορκωμοσία του μεταβατικού προέδρου Αντλι Μανσούρ.

Επίσης, τα CDS μειώθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης στις 816 μονάδες βάσης.

Την αναστολή της διαπραγμάτευσης αποφάσισε το αιγυπτιακό χρηματιστήριο όταν ο γενικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 6,4% λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία μετά από παρέμβαση του στρατού έχει φουντώσει τις προσδοκίες για οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αιγυπτιακού χρηματιστηρίου, σε περίπτωση ανόδου άνω του 5% εφαρμόζεται μισάωρη αναστολή.

Δείτε το προφίλ του νέου προέδρου όπως το σκιαγραφεί το Al Jazeera:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BANKWARS:

Ο ΜΟΡΣΙ ΕΠΕΣΕ – Κοσμικό καθεστώς με παρέμβαση του στρατού – Ο λαός πανηγυρίζει

Την καθαίρεση του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε σε διάγγελμά του, το βράδυ της Τετάρτης, ο στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί.
Περιστοιχισμένος από θρησκευτικούς ηγέτες, ο Αλ Σισί έκανε λόγο για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και τόνισε ότι προσωρινά καταργείται το ισλαμιστικής έμπνευσης Σύνταγμα της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα ολοκληρώσει την κατάρτιση του εκλογικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Ο αιγυπτιακός λαός μας κάλεσε να τον υποστηρίξουμε και να τον προστατεύσουμε, όχι να αναλάβουμε την εξουσία, δήλωσε ο Αλ Σισί, εξηγώντας ότι ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του οδικού χάρτη πυροτεχνήματα και πανηγυρισμοί ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου χιλιάδες κόσμου είναι συγκεντρωμένοι και ζητωκραυγάζουν.

Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν στον Μόρσι και ανώτατα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με σύμβουλό του, ο πρόεδρος είναι στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και εργάζεται από εκεί. Το Αλ Τζαζίρα πάντως, μετέδωσε ότι βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι βοηθοί του έχουν αποχωρήσει από το κτίριο, ενώ πλήθος κόσμου που βρίσκεται πέριξ του κτιρίου φωνάζει «Βγες έξω Μόρσι».Σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται τεθωρακισμένα και άνδρες του Αιγυπτιακού Στρατού, οι οποίοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τοποθετούν συρματόπλεγμα και κάγκελα. Στρατιωτικά οχήματα και άρματα έχουν κατέβει και στους δρόμους του Καΐρου.Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα για να «διαλύσουν» τους διαδηλωτές.Ωστόσο, σε επίσημη ανακοίνωση του ο στρατός υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να κάνει επίθεση στους οπαδούς του Μόρσι, διευκρινίζοντας ότι απλώς διασφαλίζει την περιοχή.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Σε εξέλιξη βρίσκεται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Υπό περιορισμό ο Πρόεδρος Μόρσι. Να αντισταθούν στο πραξικόπημα ειρηνικά, κάλεσε ο Πρόεδρος τον λαό της Αιγύπτου. Κατά του Μόρσι τάσσονται και οι εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης.

Το μήνυμα του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι προς όλους τους Αιγύπτιους πολίτες είναι να αντισταθούν στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ειρηνικά και να «μην χρησιμοποιήσουν βία», όπως δήλωσε πριν από λίγο ένας στενός του συνεργάτης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συνεχίζει να εργάζεται μέσα σε ένα στρατόπεδο της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, αλλά είναι ασαφές εάν του επιτρέπεται να αποχωρήσει από το χώρο αυτό, πρόσθεσε ο συνεργάτης αυτός του Μόρσι, ο Ισάμ ελ Χάνταντ.

«Σήμερα, σε αυτή την εποχή, κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να επιτύχει απέναντι σε μια μεγάλη λαϊκή δύναμη χωρίς εκτεταμένη αιματοχυσία», δήλωσε ο Ελ Χάνταντ, σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Tο τελεσίγραφο του στρατού της Αιγύπτου προς τον Πρόεδρο Μόρσι έληξε στις 17:00 κι όλοι αναμένουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Έχει ήδη θέσει υπό τον έλεγχό του την κρατική τηλεόραση. Μπαράζ επαφών με θρησκευτικούς ηγέτες, πολιτικούς, παράγοντες.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε πριν από λίγο να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης» για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα.

Ωστόσο ο Μόρσι δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συνάντηση με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, είχε την Τετάρτη ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, εκ των ηγετών της κοσμικής αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του αιγυπτιακού στρατού προς τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, για να δοθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.

Ο κ. Ελ Μπαραντέι επελέγη ως εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, για τις διαβουλεύσεις με το στρατό. «Στη συνάντηση, ο Ελ Μπαραντέι θα ενθαρρύνει το στρατό να επέμβει για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή της αντιπολίτευσης.

Ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προειδοποίησε σήμερα ότι ο αιγυπτιακός λαός δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην “ανταρσία του στρατού” και πρόσθεσε ότι η ελευθερία έχει μεγαλύτερη αξία από τη ζωή. Ο Εσαμ ελ-Ερίαν, δεύτερος στην ιεραρχία του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε ότι όποιος ποντάρει στο ότι ο λαός θα παραμείνει απαθής μπροστά στην ανταρσία του στρατού, θα χάσει το στοίχημα.

Εντολή να κλείσουν νωρίτερα σήμερα οι τράπεζες

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου κάλεσε όλες τις τράπεζες της χώρας να κλείσουν νωρίς όλα τα υποκαταστήματά τους, πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου του στρατού προς τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι , ενώ αποφάσισε την επίσπευση της διεξαγωγής προγραμματισμένης δημοπρασίας ξένου συναλλάγματος, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.

Οι τράπεζες έκλεισαν τα υποκαταστήματά τους στις 14.00 αντί των 17.00.

Ο στρατός προ των πυλών – Νεκροί και τραυματίες από την εμφύλια διαμάχη

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στη διάλυση του Κοινοβουλίου, την αναστολή του Συντάγματος και στην εφαρμογή ενός «οδικού χάρτη» αν ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν σεβαστεί το τελεσίγραφο που επιβλήθηκε.

Σήμερα Τετάρτη εκπνέει το τελεσίγραφο των στρατηγών στον πρόεδρο της χώρας να εγκαταλείψει την εξουσία.

Αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου έκανε λόγο για επτά θύματα σε συγκρούσεις οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αντιπάλων του προέδρου Μόρσι.

Την ίδια ώρα σε δεκάδες ανέρχονται οι τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων – σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων – νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση καθώς αυξάνονται οι πληροφορίες ότι στα επεισόδια έγινε χρήση πραγματικών πυρών.

Keywords
διαδηλωσεις, στρατος, αιγυπτος, al jazeera, reuters, πετρελαιο, δολ, λιβυη, ωρα, cds, δειτε, εκλογες, συνταγμα, βγες, λύση, τραπεζες, εθνικη τραπεζα, χρηματιστηριο, αυθαιρετα, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, συλληψεις, καιρος, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, νεκρος συνταγμα, τελος του κοσμου, κομματα, το στοιχημα, μια ημερα, αστυνομια, δολ, ηγετης, θρησκειες, πυροτεχνηματα, τηλεοραση, ωρα, cds, reuters, αεροδρομιο, βορεια, βραδυ, βρισκεται, δυναμη, δειτε, διωρυγα του σουεζ, διωρυγα, δοθει, εγινε, ελευθερια, εξελιξη, εποχη, επτα, ζωη, ιδια, καγκελα, κτιριο, ληψη, λύση, λογο, μοχαμεντ, ορκωμοσια, οχηματα, πηγη, σισι, συγκεντρωση, συλληψη, σοφια, τεθωρακισμενα, τιμη, υπουργειο υγειας, φυλακη, φαταχ, ωρες, al jazeera, δικαιωμα, εφαρμογη, ενωση, επεισοδια, ηγετες, χωρα, υπουργειο, μπροστα, νεκροι, πηγες, πληροφοριες, τραπεζα, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα