ΑΚΙΝΗΤΑ: Να αποποινικοποιηθεί η μη καταβολή φόρων κατοχής ακίνητης περιουσίας ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Να αποποινικοποιηθεί η αντικειμενική αδυναμία καταβολής των φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), το ΕΕΤΗΔΕ, το ΕΕΤΑ, ο επερχόμενος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων», αλλά και ο φόρος κληρονομιάς ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με σημερινή ανακοίνωση.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου:

“Με το νόμο 3943/2011 έχει ποινικοποιηθεί αδιάκριτα βαρύτατα η αντικειμενική αδυναμία καταβολής φόρων στην κατοχή ακίνητης

περιουσίας όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το ΕΕΤΗΔΕ, το ΕΕΤΑ, ο επικείμενος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων», αλλά και ο φόρος κληρονομιάς, που προκύπτουν και βεβαιώνονται αυτόματα, δηλαδή χωρίς τη διενέργεια οποιασδήποτε δικαιοπραξίας ή αδικοπραξίας εκ μέρους των πολιτών, χωρίς δηλαδή να λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητά τους, αλλά και το ότι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα εκποίησης ακινήτων είτε οικειοθελώς, είτε με αναγκαστικό πλειστηριασμό, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή φόρων. Συγκεκριμένα με την παρ. 3 του ν. 3943/2011 αντικαταστάθηκε η παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 ως εξής: «1. Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

Ελάχιστο οφειλόμενο ποσό ευρώ

Προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης:

Ελάχιστη

Μέγιστη

5.000 €

1 μήνας

12 μήνες

10.000 €

6 μήνες

5 έτη

50.000 €

1 έτος

5 έτη

150.000 €

3 έτη

5 έτη

Στη συνέχεια με πρόσφατη εγκύκλιό του Γενικού Γραμματέα Εσόδων με στοιχεία ΔΝΥ Α 1022989 ΕΞ 2013/6.2.2013 δόθηκε προς τους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. της χώρας, η εντολή να ζητούν με έγγραφό τους από τους αρμόδιους εισαγγελείς την άσκηση ποινικών διώξεων και με τη διαδικασία του αυτοφώρου επί 20 μήνες (!), σε όλους τους οφειλέτες, ευθύς μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις (βεβαιωμένο χρέος άνω των 5.000 σε καθυστέρηση άνω των 4 μηνών,), καθόσον η εκ μέρους τους υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης στον αρμόδιο εισαγγελέα είναι υποχρεωτική και δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρειά τους, αλλά, αντίθετα, «εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δέσμια αρμοδιότητα (άρθρ. 25 παρ.1 εδ. γ΄ ν. 1882/1990)»!!!

Είναι ντροπή κυριολεκτικά για την κοινωνία μας, να πάνε φυλακή οι «νοικοκυραίοι» αυτής της χώρας, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τους άδικους, και κυριολεκτικά εξοντωτικούς αυτούς φόρους, με διαδικασίες πιο σκληρές από αυτές που ισχύουν για τους πραγματικούς εγκληματίες, και παρόμοιες με τις κυρώσεις του αλήστου μνήμης «βαρλίκ βεργκισί»! Πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται άμεση επίλυση! Γι΄αυτό πρέπει ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ η αντικειμενική αδυναμία καταβολής των φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), το ΕΕΤΗΔΕ, το ΕΕΤΑ, ο επερχόμενος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων», αλλά και ο φόρος κληρονομιάς!”.

Keywords
Τυχαία Θέματα