Αλεξάνδρα Σδούκου: «Η Ελλάδα κέντρο διαμετακόμισης και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας στην περιοχή»

«Η Ελλάδα επιταχύνει τις προσπάθειες να γίνει κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας προς τις χώρες της περιοχής και την Κεντρική Ευρώπη» επεσήμανε σήμερα Δευτέρα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο Greek House Davos Forum, που διεξάγεται στην Ελβετία.

Όπως πρόσθεσε η κυρία Σδούκου,

κύριος στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα το επίκεντρο της διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη με έργα όπως η διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε σε έργα όπως ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ) και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα και υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και την ασφάλεια των χωρών της περιοχής. Παρουσίασε, επίσης, τα νέα έργα τα οποία περιλαμβάνουν τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία την άνοιξη, τον αγωγό φυσικού αερίου προς τη Β. Μακεδονία που θα λειτουργήσει το 2025 και την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής.

Αναφερόμενη στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, η υφυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις πιο ελκυστικές χώρες στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολλαπλάσιο από τη χωρητικότητα του συστήματος. Ήδη η ισχύς των ΑΠΕ διπλασιάστηκε την προηγούμενη διετία και θα διπλασιαστεί εκ νέου ως το 2030 φτάνοντας στα 23 γιγαβάτ, σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η οικονομία αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό και προσελκύει επενδύσεις σε δίκτυα, τηλεπικοινωνίες, ψηφιοποίηση, κατασκευές, τράπεζες και στον ενεργειακό τομέα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».

Τέλος, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ειδική αναφορά στο πλάνο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, στα οποία -όπως είπε- η χώρα μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έχει ήδη παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με πρώτο στόχο να τεθούν σε λειτουργία μονάδες ισχύος 2 γιγαβάτ ως το 2030. Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει με μεταφορά τεχνογνωσίας και επενδύσεις την ενεργειακή μετάβαση των χωρών της περιοχής, καθώς διαθέτει μονάδες ΑΠΕ μεγαλύτερης ισχύος από όλους τους γείτονες μαζί και ανέφερε ως παραδείγματα διασυνοριακής συνεργασίας τις διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία αλλά και την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ.

Keywords
Αναζητήσεις
alexandra-sdoukou-i-ellada-kentro-diametakomisis-kai-exagogeas-katharis-energeias-stin-periochi.htm
Τυχαία Θέματα