Αλβανία: Απορρίφθηκε από το ειδικό δικαστήριο το αίτημα αποφυλάκισης του Φρ. Μπελέρη

Απέρριψε σήμερα Παρασκευή το εφετείο του ειδικού δικαστηρίου Τιράνων την έφεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπέλερη που αφορούσε την κατάργηση του καθεστώτος προφυλάκισής του και την αντικατάστασή του με υποχρεωτική παρουσία του σε αστυνομικό τμήμα.

Στην έφεση η υπεράσπιση είχε επικαλεστεί λόγους υγείας του φυλακισμένου δημάρχου, που όμως δεν έκανε δεκτούς το δικαστήριο.

Αξίζει να τονιστεί ότι πριν από λίγες ημέρες το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα του Μπελέρη διά του οποίου ζητούσε να κριθούν παράνομες οι διαδικασίες παρακολούθησής του από την

εισαγγελία Αυλώνας, πριν από τις εκλογές, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή του.

Ενδεχόμενη αποδοχή του αιτήματος του Μπελέρη θα επέφερε αυτομάτως την αποφυλάκισή του, όμως το δικαστήριο έκρινε νόμιμη τη διαδικασία παρακολούθησης του εκλεγμένου Δημάρχου.

Σήμερα, στη δίκη παρευρέθηκε ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρης καθώς και η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση.

Ο Μπελέρης διανύει την 62η ημέρα προφυλάκισής του. Κατά την αλβανική νομοθεσία, σε περίπτωση που ένας δήμαρχος δεν μπορεί να ορκιστεί εντός τριών μηνών από την εκλογή του, τότε προκηρύσσονται νέες εκλογές στον συγκεκριμένο δήμο.

Την Τετάρτη πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο, με 290 ψήφους υπέρ έναντι 260 κατά, η τροπολογία για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη. Η τροπολογία για την «άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Χειμάρρας» και για την «προστασία των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την Ευρωομάδα των Αριστερών στην Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε., και υπερψηφίστηκε.

«Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τη σύλληψη του νέου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη την παραμονή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, οι οποίες παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας και εμπόδισαν τον εκλεγέντα δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς παραμένει φυλακισμένος μέχρι σήμερα· υπογραμμίζει ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το εκκρεμές ζήτημα των περιουσιών των μελών της ελληνικής εθνοτικής μειονότητας στην περιοχή του δήμου και τις κατηγορίες για καταπατήσεις από το κράτος» επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης για την έγκριση της τροπολογίας.

Keywords
Αναζητήσεις
alvania-aporrifthike-apo-to-eidiko-dikastirio-to-aitima-apofylakisis-tou-fr-beleri.htm
Τυχαία Θέματα