Ανανεώνεται η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Νομοσχέδιο ανανέωσης της συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Εξωτερικών.

Προφανώς η πρωτοβουλία αυτή σχετίζεται με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις αρχές του Ιανουαρίου και την συνάντηση που θα έχει στον

Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το  νομοσχέδιο τιτλοφορείται  «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Αφορά το νομοθετικό πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργούν οι στρατιωτικές βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και με βάση τις συνοδευτικές εκθέσεις του νομοθετήματος αφορά την άδεια στην «κυβέρνηση των ΗΠΑ» για την «λειτουργία των στρατιωτικών και βοηθητικών ευκολιών εντός των μνημονευόμενων εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». Μεταξύ άλλων αναφέρεται η Αεροπορική Βάση της Λάρισας και η Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση δε θα συζητηθεί με την διαδικασία του νομοσχεδίου, αλλά με αυτή της κύρωσης διεθνών συμβάσεων. Δηλαδή θα υπάρξει μία και μόνη συζήτηση στην Βουλή. Νωρίτερα το νομοσχέδιο θα τύχει επεξεργασίας από την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα θέματα των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα υπήρξε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα