ΔΝΤ: ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ – ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιμνημονιακών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία κι έξοδο της χώρας από το ευρώ, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τι απαντά η Κουμουνδούρου.

Η πολιτική αποτυχία είναι

ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει το ελληνικό πρόγραμμα, προειδοποιεί στην 260 σελίδων έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

H Ελλάδα προσπαθεί να επιτύχει μία άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή αλλά διατηρούνται οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης του προγράμματος και μεταξύ των κινδύνων είναι η πολιτική αποτυχία.

Η πολιτική αποτυχία είναι ο βασικός κίνδυνος για το πρόγραμμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στήριξη προς τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνασπισμού φθίνει, ενώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις διογκώνεται. Αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις από την καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος, όπως το να οδηγήσει σε πολιτική κρίση και τελικά στη χρεοκοπία/έξοδο από το ευρώ.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ακόμη και χωρίς ολοκληρωτική πολιτική αποτυχία, η πολιτική αστάθεια και ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας κι εξόδου από το ευρώ μπορεί να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις από τον προβλεπόμενο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το πρόγραμμα υιοθετεί συντηρητική στάση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ωστόσο αυτοί δεν αποκλείεται να αυξηθούν πάνω από τα εκτιμώμενα επίπεδα, ειδικά στην περίπτωση επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος ή ταχύτερου του αναμενόμενου ρυθμού απομόχλευσης των τραπεζών.

Το ΔΝΤ σχολιάζει ότι «συζητήσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος καθυστέρησαν από δύο γύρους των εθνικών εκλογών, οι οποίες αποκάλυψε μια αξιοσημείωτη στροφή προς την υποστήριξη του προγράμματος. Ωστόσο, οι εκλογές αποτέλεσαν μια σημαντική πολιτική αλλαγή, με την ριζοσπαστική αριστερά το ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερη, μετά την εκστρατεία του κατά των πολιτικών του προγράμματος. Τα εξτρεμιστικά κόμματα επίσης κέρδισαν δημοτικότητα. Παρ ‘όλα αυτά, ένας νέος συνασπισμός αναδύθηκε που στηρίζει το πρόγραμμα».

ΣΥΡΙΖΑ: ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Για απροκάλυπτη επέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, κάνει λόγο η Κουμουνδούρου.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

“Η πρόσφατη Έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει μεταξύ άλλων (στη σελίδα 39) ότι ένας από τους κινδύνους για την επιτυχία του προγράμματος είναι η αυξανόμενη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών ή/και έξοδο από το ευρώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών.

Με την παρέμβασή του αυτή, επιπλέον, το ΔΝΤ δείχνει ότι και το ίδιο δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη για το πρόγραμμα που ακολουθείται στη χώρα μας, αναιρώντας έτσι και τη φιλότιμη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για την «αλλαγή κλίματος». Αλήθεια, αν οι καταθέσεις επιστρέφουν, αν οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται, αν η Ελλάδα ετοιμάζεται σιγά σιγά να επιστρέψει στις αγορές, τότε ποιος ο λόγος να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι οι φόβοι τους είναι εν μέρει δικαιολογημένοι. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά θα σημάνει το τέλος της μνημονιακής πολιτικής”.

Keywords
Τυχαία Θέματα