Απελάσεις Ρώσων διπλωματών από Πορτογαλία, Λετονία, Ιταλία, Σλοβενία, Ρουμανία

07:58 6/4/2022 - Πηγή: BankWars

Πάνω από 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την οργή που προκλήθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο και τον κόσμο για τις αναφορές για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και δολοφονιών αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η Πορτογαλία θα απελάσει 10 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών, ακολουθώντας την αντίδραση άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα υπό διερεύνηση

«εγκλήματα πολέμου» από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πορτογαλίας, οι 10 υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας χαρακτηρίζονται «personae non gratae» και τους δίνεται προθεσμία δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα της Ιβηρικής.

Κανείς από τους υπαλλήλους που απελαύνονται δεν είναι διπλωμάτης, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η πορτογαλική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με σθένος και αποφασιστικότητα τη ρωσική επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας.

Η ΛΕΤΟΝΙΑ

Η Λετονία διέταξε το κλείσιμο δύο ρωσικών προξενείων στη χώρα και είπε στο προσωπικό τους να εγκαταλείψει τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το λετονικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η απόφαση ελήφθη σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία στον πόλεμό της ενάντια στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση και στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Τα προξενεία στις πόλεις Νταουγκάβπιλς και Λιεπάγια θα πρέπει να κλείσουν.

Το προσωπικό θα έχει διορία μέχρι τα τέλη Απριλίου να φύγει από τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ιταλία: Απέλαση 30 Ρώσων διπλωματών

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Ακολουθώντας παρόμοιες αποφάσεις πολυάριθμων χωρών η Σλοβενία ανακοίνωσε  με τη σειρά της την απέλαση 33 Ρώσων διπλωματών για να εκφράσει την “έντονη διαμαρτυρία” και το “σοκ” της μετά την ανακάλυψη πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, όπου το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους για σφαγή.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

«Οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν να κηρύξουν ανεπιθύμητα πρόσωπα στη ρουμανική επικράτεια δέκα άτομα που εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, δεδομένου ότι οι ενέργειές τους αντίκεινται στη Σύμβαση της Βιέννης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα