ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ: Ως ευρωπαϊκή αναγνωρίζεται η ελληνική ΑΟΖ

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η υπερψήφιση της εισήγησης της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ, Νίκης Τζαβέλλα από το Ευρωκοινοβούλιο, η οποία αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ ως ευρωπαϊκή.

Υιοθετώντας την έκθεση της κας Τζαβέλλα για τον «Ευρωπαϊκό οδικό ενεργειακό χάρτη μέχρι το 2050», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει στην πράξη για πρώτη φορά τη σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της ελληνικής

επικράτειας.

Η απόφαση αναγνωρίζει πως τα δικαιώματα παραμένουν εθνικά, δηλαδή η εκμετάλλευση τους είναι αποκλειστική υπόθεση της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι πριν τη ψηφοφορία υπήρξε έντονο παρασκήνιο, καθώς χθες η Τουρκία έστειλε ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε απάντηση της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου 2013.

Η τουρκική ρηματική διακοίνωση, επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις της, και αντικρούει τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που εστάλη στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα