Α.Τσίπρας-Βερολίνο: Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων οι επικείμενες εκλογές – Ολόκληρη η ομιλία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 09:00, στην κεντρική έδρα του SPD με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Γερμανία.

Το βράδι της Πέμπτης περιέγραψε τις επικείμενες εκλογές «σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων»  και τόνισε ότι η νίκη

του ΣΥΡΙΖΑ «θα ανοίξει τον δρόμο για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας», χωρίς δεύτερες και τρίτες κάλπες. Απηύθυνε, δε, πρόσκληση «σε όλα τα κόμματα εκτός ΝΔ και ακροδεξιάς για συνεργασία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών, ενώ έκανε λόγο “όχι για δεύτερη ευκαιρία, αλλά για πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας”.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Βερολίνου σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» της γερμανικής Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για το έργο της κυβέρνησής του και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι «παρέλαβε χάος». «Ήμασταν η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που αυτό που αφήσαμε δεν επέτρεπε στην επόμενη κυβέρνηση να πει “παραλάβαμε χάος”. Η χώρα του 2019 δεν είχε σχέση με την υπό κατάρρευση χώρα που βρήκαμε το 2015», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαφορετικές προκλήσεις και ανέδειξε ως βασική προτεραιότητά του «να αισθανθεί και πάλι ο κόσμος δικαιοσύνη», να εξαλειφθούν οι αδικίες και το πελατειακό κράτος. «Υποσχεθήκαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και το καταφέραμε. Αυτός ήταν ο στόχος μας. Και να μικρύνουμε τις ανισότητες. Και το κάναμε σε πλαίσιο μνημονίων. Οι επόμενοι τα βρήκαν όλα στρωμένα και με την πανδημία είχαν τη δυνατότητα και να δαπανήσουν. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Αν είχαμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε 50 δισεκατομμύρια (…), τα νοσοκομεία δεν θα βρίσκονταν σε αυτά τα χάλια, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Δε ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας», δήλωσε εμφατικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έκανε ιδιαίτερη μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας πως είναι εφικτό να λύνεις χρόνιες διεθνείς διαφορές σου ειρηνικώς και με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο με τους γείτονές σου ακόμα και στα Βαλκάνια.

«Μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ δίναμε το μήνυμα όχι μόνο σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν τις λύσεις που χρειαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αναρωτιέμαι σήμερα πού θα βρισκόμασταν στα Βαλκάνια αν πριν πέντε χρόνια δεν είχε υπάρξει αυτή η Συμφωνία».

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι η κυβερνώσα Αριστερά δεν κατάφερε όλα αυτά που ήθελε, αν και δεν είχε την ευχέρεια να κυβερνήσει δίχως καταναγκασμούς και να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά της: «Εντούτοις είμαστε περήφανοι γιατί ήμασταν ίσως η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που η επόμενη δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος. Το αντίθετο. Η χώρα που αφήσαμε στους διαδόχους μας το 2019 δεν είχε καμία σχέση με τη χώρα υπό κατάρρευση που μας κληροδότησαν το 2015».

Κατόπιν, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον απόδημο Ελληνισμό και, συγκεκριμένα, στους Έλληνες της Γερμανίας.

Σε αυτό το σημείο υποστήριξε πως αυτό που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι απλώς μια δύναμη της Δεξιάς με την οποία διαφωνεί το κόμμα του ιδεολογικώς, αλλά μια δύναμη νεοσυντηρητισμού και νεοφιλελευθερισμού με την οποία το χωρίζουν βαθύτατες κι ανυπέρβλητες αξιακές διαφορές.

Έδωσε έμφαση σε ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας υγείας, στις ασφαλείς υποδομές που να στελεχώνονται από καταρτισμένα στελέχη, στο σεβασμό του κράτους δικαίου και στη χρηστή διοίκηση, στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη στήριξη των καινοτόμων και δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Παραλλήλως, ξεκαθάρισε πως χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να στηρίζει ενεργώς το διεθνές δίκαιο απέναντι σε παραβιάσεις, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, την οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα