ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BANKWARS.GR – Δείτε πως παρουσίασε τις εξελίξεις στην Κύπρο από την Πέμπτη 21 Μαρτίου – Σας ευχαριστούμε

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ bankwars.gr ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ. Σας ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας και μας διαβάζετε!

1. Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ

ΠΕΜΠΤΗ 21/03/2013 - Η άποψη

Η αλήθεια, όσο πικρή και αν είναι, πρέπει να λέγεται. Με τα μέχρις στιγμής στοιχεία:

- Η Ρωσία υποδέχθηκε πολύ ψυχρά τον υπουργό Οικονομικών Σαρρή, αρνήθηκε να τον δει ο Πούτιν. Και ως εδώ, καλά.

Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «το σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο έχει περιπλεχθεί και όποια λύση εξευρεθεί δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε.».

- Η Τρόικα δε δέχθηκε το σχέδιο που παρουσίασε η Κύπρος εναλλακτικά .

- Η ΕΚΤ λέει ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στο σύστημα, μόνο αν υπάρξει συμφωνία σωτηρίας της Κύπρου.

- Κανένας στην Ευρώπη, ούτε καν η Γαλλία, βρέθηκε να πει μια καλή κουβέντα υπέρ της Κύπρου και του τραπεζικού της συστήματος. Αντίθετα, όλοι, έριξαν τα βέλη τους στο τραπεζικό αυτό σύστημα, ξεχνώντας προφανώς ότι αντίστοιχό του είναι αυτό του Λουξεμβούργου, για το οποίο κανένας δε μίλησε. Προφανώς, γιατί το Λουξεμβούργο δεν έχει Ρώσους καταθέτες, αλλά και γιατί δεν αντιμετωπίζει θέμα χρεωκοπίας, όπως η Κύπρος.

- Για τη Γερμανία, δε συζητάμε. Όχι μόνο επιμένει στη θέση της, αλλά τη βγήκε και από πάνω στους πολιτικούς της Κύπρου. «Εσείς συμφωνήσατε να φορολογηθούν όλες οι καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών των 100.000 ευρώ. Εμείς, σας προτείναμε υψηλό φόρο 16% στις καταθέσεις άνω των 100.000».

- Η Ελλάδα, στην κατάσταση που βρίσκεται, ούτε ψήφο στη …Γιουροβίζιον δε μπορεί να δώσει στην Κύπρο, αν πρώτα δεν πάρει την άδεια της Γερμανίας και της τρόικας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΜΟΡΦΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΒΡΑΔΥΑ ΜΕ ΤΟ «ΟΧΙ», ΑΛΛΑ όπως είπαμε και από το πρωί, τα ΟΧΙ έχουν συνέπειες.

Η Κύπρος, ίσως και αύριο το πρωί, με απόφαση των αρχηγών των κομμάτων που έχει καλέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα επανέλθει στις αγκάλες της ευρωζώνης και της τρόικας. Και επειδή αυτές οι δύο νοιώθουν… απατημένες, θα της ψήσουν της Κύπρου και ολίγον το ψάρι στα χείλη…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ, [email protected]

===============================

2. ΚΥΠΡΟΣ-Ε.Ε. ΕΙΣ ΣΑΡΚΑΝ ΜΙΑΝ – Η ΤΕΛΕΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/03/2013

UPD:Στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, παραπέμπονται οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τη 01.00 τα ξημερώματα, οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν και από την αντιπροσωπεία της τρόικας η οποία βρίσκεται στην Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης επρόκειτο να αναχωρήσει στις 07:15 (ώρα Ελλάδας) με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης.

Θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη. Την αντιπροσωπεία θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο είναι προγραμματισμένη για τις 19.00.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον κύπριο πρόεδρο.

============================

3. ΚΥΠΡΟΣ: ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΛΑ – ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ – EUROGROUP ME ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/03/2013

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΚΡΑΤΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΚΡΑΤΗΣΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Η απροετοίμαστη για το ‘όχι” κυβέρνηση της Κύπρου και οι ερασιτεχνισμοί των πολιτικών αρχηγών που πίστεψαν στη ¨μαμά” Ρωσία και στη… λίρα, οδήγησαν την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου πολύ βαθύτερα από εκεί που θα έφθανε αν όλα είχαν εξελιχθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

Οι βερμπαλισμοί από τη μία πλευρά και ο φόβος μην και στεναχωρηθούν οι “φίλοι” Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες, έφεραν τους Γερμανούς ισχυρότερους από ότι και οι ίδιοι περίμεναν στο κουμάντο της ευρωζώνης.

Στα πάντα όλα, η Κύπρος υποχωρεί.Τα ελληνικά υποκαταστήματα των τραπεζών της πέρασαν στην Πειραιώς, η Λαική διαλύθηκε σε good και bad, στην Κύπρου πάνε να επιβάλλουν φόρο στις καταθέσεις 20-25% για να τη συγχωνεύσουν αργότερα με την “καλή” Λαική, πέρασαν το νόμο για απίστευτους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων που θα πλήξει καίρια την επιχειρηματική δραστηριότητα…Και οι υποχωρήσεις, δεν έχουν τέλος…Ας μην αναφερθούμε στις πιθανές συνέπειες όλων αυτών στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, όπου η Τουρκία “εισβάλλει” δυναμικά με την παρότρυνση του Ομπάμα, ο οποίος έγινε…κουμπάρος στο νέο “γάμο” των εταίρων της Κύπρου Ισραηλινών με την Τουρκία του Ερντογάν.

Και επειδή εκείνοι που πρωτοστάτησαν στις “τρίτες”, εκτός τρόικας λύσεις δεν αντέχουν να δουν την ακόμα πιο μεγάλη καταστροφή να έρχεται για την Κύπρο και το λαό της, αποφασίζουν ένας – ένας … να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια από τις κρίσιμες ψηφοφορίες, επικαλούμενοι διάφορους εκτός τόπου και χρόνου λόγους.

Ανοίγουν έτσι το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με την ευρωζώνη, τον οποίο και θα επικυρώσει ο Πρόεδρος Αναστσιάδης αύριο, πηγαίνοντας στη Μέκκα του κακού, τις Βρυξέλλες. Τα τυπικά, θα συμβούν την Κυριακή στο EUROGROUP, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ .

=============================

4. ΚΥΠΡΟΣ ΘΡΙΛΕΡ: Ξενύχτησαν…τον πεθαμένο – ΔΝΤ: Να πληρώσει η Κύπρου τα 9 δις του ELA της Λαικής!

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/03/2013

upd: Ολοκληρώθηκε στις 2.00 στο Προεδρικό Μέγαρο η κοινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών.Οπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι αυτή την ώρα.

«Αγκάθι» στην ουρά της συμφωνίας είναι αξίωση του ΔΝΤ να απορροφήσει η Τρ. Κύπρου το «καλό» κομμάτι της Λαικής Τράπεζα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή που ήταν κοντά στις διαπραγματεύσεις στο Προεδρικό ανέφερε ότι η Τρ. Κύπρου αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό της τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ. Η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη θεωρώντας ότι η Τρ. Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου 9 δισ ευρώ που είχε συνάψει η Λαική Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας ΕΛΑ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως έχει διαρρεύσει, η συμφωνία προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση της Τρ. Κύπρου με ένα κούρεμα της τάξης του 20% για καταθέσεις πέραν των €100 χιλ.

Όλες οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα είναι εξασφαλισμένες ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα