ΜΠΑΡΟΖΟ: Τα περιθώρια για λιτότητα εξαντλούνται, χρειάζεται ανάπτυξη

Τα περιθώρια για λιτότητα στην Ευρωζώνη εξαντλούνται, τόνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να πλαισιώνονται από αναπτυξιακά μέτρα.

«Παρότι θεωρώ την πολιτική [της λιτότητας] θεμελιωδώς σωστή, πιστεύω ότι έχει φτάσει στα όριά της» δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο πλαίσιο του συνεδρίου Brussels Think Tank Dialogue. «Για να είναι επιτυχής μία πολιτική, δεν αρκεί μόνο να έχει σχεδιαστεί σωστά, πρέπει να τυγχάνει και της ελάχιστης απαιτούμενης πολιτικής και κοινωνικής στήριξης».

Όπως σημείωσε, επίσης, «[η λιτότητα είναι απαραίτητη] αλλά θα πρέπει παράλληλα να δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη και τα αναπτυξιακά μέτρα, ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωσε. «Πρέπει να την πλαισιώνουμε από βραχυπρόθεσμα αναπτυξιακά μέτρα».

Χαρακτήρισε, επίσης, «εντελώς λάθος» το δίλημμα ανάμεσα σε πολιτικές λιτότητας και ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι όταν λειτουργούν οι πολιτικές λιτότητας θα πρέπει να παράλληλα να δρομολογούνται περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα.

Τέλος, ο κ. Μπαρόζο εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

«Αν υπάρχει κάποιο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από την εμπειρία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, είναι ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιδεινώνει την κατάσταση», τονίζει ο κ. Μπαρόζο στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Μπαρόζο εξαίρει, πάντως, την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας και τονίζει με νόημα ότι οι μηχανισμοί στήριξης «επιτρέπουν την πιο σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων μέσω των δανείων που δίνονται, αλλά τα δάνεια αυτά θα επιστραφούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα