ΜΠΛΟΚΑΡΕ Η ΤΡΟΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ – ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ DISTRESSED FUNDS.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και μη επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες, μετά από απαίτηση της τρόικας δεν προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χρεών.

Τα δάνεια «πνίγουν» τις επιχειρήσεις και όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για επιμήκυνση

του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων ή για συνολική αναδιάρθρωση. Το «μπλόκο» που έβαλαν οι τροϊκανοί στα τραπεζικά ιδρύματα, να μην προχωρούν σε τέτοιου είδους συμφωνίες με τις επιχειρήσεις, θα οδηγήσει άμεσα αρκετές εταιρείες στο να προσφύγουν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα .

Η παρέμβαση αυτή των εκπροσώπων των δανειστών φέρνει τα πάνω κάτω και καθιστά τις εισηγμένες πόλο έλξης για τα distressed funds.  Αρνητική θεωρείται η εξέλιξη και για τις τράπεζες καθώς μέχρι σήμερα η μετοχοποίηση των χρεών αποτελούσε συνήθη πρακτική και τα δάνεια αυτά δεν αποτελούσαν πρόβλημα, πλέον όμως κατατάσσονται στα «κόκκινα» μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  Οι πιστωτές εκτιμούν ότι η διαδικασία της μετοχοποίησης των χρεών αλλοιώνει τη πραγματική εικόνα  των μεγεθών και της φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών.

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, οι τράπεζες αναγκάζονται πλέον να οδηγηθούν άμεσα στο ξεκαθάρισμα των επιχειρήσεων, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης. Τους τελευταίους μήνες, έκοψαν τις γραμμές χρηματοδότησης σε μια σειρά εισηγμένες στο Χρηματιστήρια Αθηνών, προειδοποιώντας τες ότι θα  προβούν σε μετοχοποίηση χρεών ή θα οδηγήσουν σε fast track πτώχευση τις επιχειρήσεις. Η πρώτη επιλογή δεν είναι πλέον στο τραπέζι μετά την εντολή της τρόικας. Ο μόνος δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι η διαγραφή χρεών. Σε διαφορετική περίπτωση,  να αφήσουν τις επιχειρήσεις στο έλεος της κατάρρευσης, κινδυνεύουν να χάσουν ένα μεγάλο μέρος του αρχικού κεφαλαίου.

Η πολιτική της ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους για παράδειγμα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα σε πολλές περιπτώσεις και απαιτούνται δραστικότερες λύσεις. Αυτό που επιδιώκουν οι τράπεζες είναι η διάσωση από τη χρεοκοπία και η εξυγίανση των προβληματικών εταιρειών, ώστε στη συνέχεια να πουληθούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές και να μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν χορηγήσει μέσω δανείων.

Μεγάλο παζάρι με distressed funds – Πίσω από ορισμένα “κρύβονται” οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών!

Η έλευση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, των αποκαλούμενων  distressed funds, διευκολύνει τις κινήσεις των τραπεζών. Η εξαγορά των δανείων αποτελεί προτεραιότητα τους, γι αυτό και προτείνουν στις τράπεζες να αγοράσουν δάνεια μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Προς το παρόν ωστόσο, οι  προσφορές των  distressed funds δεν είναι ικανοποιητικές. Δε λείπουν μάλιστα και οι υποψίες ότι πίσω από  τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, βρίσκονται οι ίδιοι οι ιδιόκτητες των επίμαχων εισηγμένων.

Ακριβώς λόγω των χαμηλών προσφορών

Keywords
Τυχαία Θέματα