Χ. Ακάρ: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε παράλληλα ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή στον διάλογο.

Η δήλωση

του Τούρκου υπουργού έρχεται την ώρα που η Αθήνα προχωρά σε κινήσεις που «σβήνουν» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν σήμερα μνημόνιο κατανόησης, με σημαντικότερη πρόβλεψη την πρόθεση των δύο πλευρών να αναγνωρίσουν ότι τα όρια του FIR τους ταυτίζονται με την περιοχή που ασκείται η Έρευνα και Διάσωση (SAR).

Ειδικότερα, σήμερα μεταβαίνουν στην Αίγυπτο τρεις υπουργοί για την υπογραφή δύο σημαντικών διμερών συμφωνιών. Για Κάιρο αναχωρούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικώ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο ΥΕΘΑ θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί συμφωνία για κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μια συμφωνία που στοχεύει τόσο το τουρκολιβυκό μνημόνιο όσο και το αφήγημα της Τουρκίας περί «γαλάζιας πατρίδας». Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2020, η Τουρκία επέκτεινε μονομερώς με νόμο την περιοχή ευθύνης της για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα όρια της «γαλάζιας πατρίδας», σε μία προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Κατά τα άλλα, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του ενώπιον της επιτροπής της τουρκικής Βουλής, ο Ακάρ είπε ακόμη ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μάχονται εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα και πέρα από τα σύνορα, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σχετικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι η χώρα του δεν είναι εναντίον της ένταξής του στη Συμμαχία, ωστόσο ζήτησε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα