ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ – Κόπηκαν ονόματα; και ποιος τα έκοψε; Πρόβλημα στην κυβέρνηση αν επιβεβαιωθούν οι φήμες

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φήμες, οι οποίες επιμένουν, ότι “υπήρξε παραποίηση της λίστας υπέρ τρανταχτών ονομάτων”.Οι φήμες εντάθηκαν την Παρασκευή το πρωί και αναφέρουν ότι υπάρχουν τρεις επιπλέον φάκελοι και τέσσερα ονόματα που παραπέμπουν σε ένα πολιτικό πρόσωπο που δεν είναι εν ενεργεία. Στη σύσκεψη που διεξάγεται αυτήν την ώρα στον Αρειο Πάγο έχουν κληθεί για περισσότερες διευκρινίσεις

οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ.Πεπόνης και Σπ.Μουζακίτης. Εντός της ημέρας ο φάκελος προωθείται στη Βουλή.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:19

Ο ένας εκ των κυβερνητικών εταίρων, το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του, θα βρεθούν ξανά στο “μάτι του κυκλώνα”, είτε από εκεί προέρχονται τα “κοψίματα”, είτε από αλλού. Επίσημα δεν έχει υπάρξει καμία πληροφορία ούτε για ονόματα, ούτε για στοιχεία παραποίησης της λίστας. Έχει σημασία να δούμε την σημερινή, πρωινή άποψη συνεργατών του Ε. Βενιζέλου, που όπως μεταδώσαμε, επεσήμαιναν πως “ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου τη λίστα που του είχε δώσει ο Ιωάννης Διώτης με την ιδιότητα του γραμματέα του ΣΔΟΕ, το οποίο “ούτε καν το άνοιξε από τη στιγμή που έκρινε ότι δε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί”. Δηλαδή, οι συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ εννοούν, πως αν έχει γίνει παρέμβαση έχει γίνει πριν η περίφημη λίστα φθάσει σε ηλεκτρονική μορφή στα χέρια του τότε υπουργού Οικονομικών.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης μετά την ολοκλήρωση της αντιπαραβολής της αρχικής «λίστας Λαγκάρντ» με αυτή τη νέα πρότυπη που παρελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, διαβίβασαν σήμερα σχετικό έγγραφο -με την ένδειξη «άκρως απόρρητο»- στον προϊστάμενό τους εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή.

Όμως, ο κ. Παντελής απουσίαζε και με εντολή του το διαβιβαστικό έγγραφο των δύο οικονομικών Εισαγγελέων παραδόθηκε το μεσημέρι στο γραφείο του κ. Τέντε, αφού όμως ο ίδιος είχε αποχωρήσει. Κατόπιν αυτών το έγγραφο των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη παρέμεινε ασφαλισμένο στο γραφείο του κ. Τέντε.

Σήμερα Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του κ. Τέντε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αυτό με τον κ. Παντελή, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, για να παρέχουν εξηγήσεις επί του περιεχομένου της λίστας.

Στη συνέχεια το επίμαχο έγγραφο των δύο οικονομικών εισαγγελέων θα διαβιβαστεί υπηρεσιακά στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Θανάση Νάκου, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δώσει απαντήσεις για τις πολιτικές ευθύνες που έχει ο ίδιος και ο προκάτοχός του, «αντί να καταφεύγει σε ανέξοδους αντιπερισπασμούς».Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο για θράσος και αλαζονική συμπεριφορά. «Το θράσος του κ. Βενιζέλου περισσεύει, ως απόρροια της αλαζονικής συμπεριφοράς του, των “παλιών καλών ημερών”. Οι ευθύνες, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο ίδιος, θα αποδοθούν σε όλους» καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ – Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ

«Για πολλοστή φορά ο ελληνικός λαός και το πολιτικό σύστημα της χώρας γίνονται «στο ίδιο έργο θεατές» με αφορμή πάλι την υπόθεση της λεγόμενης λίστας Λαγκαρντ και τη διενεργούμενη έρευνα διασταύρωσης των στοιχείων από τους οικονομικούς εισαγγελείς».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι είναι αυτό που κατ’ εξοχήν θέλει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης σε όλα τα επίπεδα γιατί και πάλι έγινε ο στόχος οργανωμένης παραπληροφόρησης και συκοφαντίας. Το εθνικό συμφέρον απαιτεί να λάμψει η αλήθεια για όλους και για όλα. To ταχύτερο να ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων από την Δικαιοσύνη και να ενημερωθούν η Βουλή και ο ελληνικός λαός χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση».

«Όμως, σε αυτό το κακόγουστο έργο κατασυκοφάντησης προσώπων, πρωταγωνιστές είναι και πάλι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αναπαράγουν χωρίς αιδώ ύποπτες διαρροές και αδιασταύρωτες δήθεν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Μάλιστα, δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς καταθέτοντας αστήρικτες ερωτήσεις στην Βουλή με στόχο να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις εις βάρος πολιτικών προσώπων».

«Ας μη κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που έθεσε αμέσως στη διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν οτι αυτό δεν διατηρήθηκε στο αρχείο του ΣΔΟΕ και άλλοι ότι χάθηκε το αρχικό CD».

«Τι χρειάζεται για να καταλάβουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως Υπουργός Οικονομικών, ενημερώθηκε απλώς από το ΣΔΟΕ για την ύπαρξη του υλικού αυτού, δύο ολόκληρους μήνες μετά την περιέλευσή του στο ΣΔΟΕ και αφού το υλικό αξιολογήθηκε από αυτό;».

«Ποιος «απέκρυψε» από την αρμόδια υπηρεσία υλικό που αυτή ήδη είχε και για το οποίο αυτή ενημέρωσε εκ των υστέρων τον τότε Υπουργό;»

«Καλούμε συνεπως την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει άμεσα θέση και να αποδοκιμάσει όσα στελέχη του συκοφαντούν και «ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα» με τελικό στόχο όχι μόνο πολιτικούς τους αντίπαλους, αλλά την ίδια την πολιτική,δηλαδή την δημοκρατία».

«Καλούμε και όσους ανεύθυνα και για μικροκομματικούς λόγους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, να αναλογιστούν πού οδηγεί η στάση τους αυτή την ιδια τη χώρα».

Τι απαντά ο Κ. Βαξεβάνης για τη λίστα, μέσω του koutipandoras.gr

Του Κώστα Βαξεβάνη

Ο ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια πραγματικότητα που δεν σου είναι ευχάριστη και δεν θέλεις, είναι να την αφήσεις να γίνει σενάριο. Έτσι η όποια πραγματικότητα αποκαλυφθεί, θα ωχριά σε μια καλή ιστορία που δημιουργεί η φαντασία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό γίνεται από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σενάρια, θεωρίες, υποθέσεις, αλλά ως εκεί. Κανένας έλεγχος, καμία έρευνα και βέβαια καμία απόδοση ευθύνης.

Όταν δημοσιεύσαμε τη λίστα Λαγκάρντ, εκτός από τις διώξεις (θα υπήρχε άραγε αίτημα να ξαναέρθει η λίστα αν δεν την δημοσιεύαμε;) αντιμετωπίσαμε και ένα βασικό ερώτημα από την κοινή γνώμη. «Πού είναι οι πολιτικοί στη λίστα;» Το ερώτημα αυτό δεν το δημιούργησε η πραγματικότητα του περιεχομένου της λίστας αλλά τα σενάρια που ήθελαν εκατοντάδες πολιτικούς μέσα. Και βέβαια τα έφτιαχναν δημοσιογράφοι που και σήμερα φτιάχνουν τα νέα σενάρια της νέας λίστας. Οι πολιτικοί λοιπόν αν υπάρχουν (και πιστεύω ότι υπάρχουν) είναι κρυμμένοι πίσω από τις εκατοντάδες offshore εταιρείες που υπάρχουν στη λίστα και τους αχυρανθρώπους που εμφανίζονται ως απλοί και άγνωστοι καταθέτες. Και το θέμα δεν είναι η πολιτικοί. Η λίστα που δημοσιεύσαμε είναι το πολιτικό σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη. Εκδότες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, κονομημένοι λαιφστάδες, παίκτες της διαπλοκής. Αυτή είναι η ουσία.

Τα νέα σενάρια είναι ποικίλα. Προσωπικά δεν θεωρώ πως υπάρχουν διαρροές για το περιεχόμενο της λίστας, γιατί είναι παρακινδυνευμένο για ένα υλικό που διαθέτουν δύο μόνο δικαστικοί, και το οποίο είναι μια καυτή πατάτα,να υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή γιατί φωτογραφίζει άμεσα την πηγή. Ό,τι “κυκλοφορεί” λοιπόν νομίζω ότι είναι σενάρια που αποτελούν μετάφραση μισόλογων, φαντασία κάποιων ή προθέσεις.

Το πρώτο σενάριο αφορούσε την ύπαρξη 600 και πλέον ονομάτων που υπάρχουν στη νέα λίστα. Το δεύτερο που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ θέλει αντιθέτως 60 ονόματα λιγότερα στη νέα λίστα. Να διευκρινίσουμε λοιπόν μερικά πράγματα. Όσοι φτιάχνουν τα σενάρια αγνοούν την μορφή της λίστας παρότι έχουμε κάνει πολλά δημοσιεύματα. Η λίστα Λαγκάρντ, δεν περιέχει ονόματα αλλά καρτέλες. Η κάθε καρτέλα γράφει τον δικαιούχο, τους συνδικαιούχους, το ποσό που είχε το 2006 και διαλόγους που είχε ο καταθέτης με την Τράπεζα κατά την διάρκεια των συναλλαγών.

Το ερώτημα που βάζουν τα ΝΕΑ “ποιός έβαλε τα επιπλέον 60 ονόματα στη λίστα που δημοσιεύει ο Βαξεβάνης” δεν ισχύει γιατί δεν μπορεί κάποιος να βάλει επιπλέον ονόματα αφού δεν πρόκειται για λίστα ονομάτων,αλλά για 2059 excel. Αντιθέτως μπορεί κάποιος από αυτούς που έκαναν βόλτες τη λίστα σε υπουργικά γραφεία και υπουργικές τσέπες, να βγάλει ονόματα, κάνοντας απλώς delete.

Αν πραγματικά η νέα λίστα έχει λιγότερα ονόματα, αν ισχύουν δηλαδή οι πληροφορίες του δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ, τότε μια εξήγηση είναι, πως έχουν αφαιρεθεί από τις γαλλικές αρχές κάποια ονόματα Κυπρίων υπηκόων που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, θεωρούμενα πως δεν πρέπει να ανήκουν στην ελληνική λίστα.

Το σενάριο που θέλει τρία άτομα στη λίστα να συνδέονται με Έλληνα πολιτικό δεν είναι απίθανο. Πολλά από τα άτομα της λίστας είναι πιθανόν να συνδένται με πολιτικούς και αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Γεγονός πάντως είναι πως μετά από έρευνα Ελβετών δημοσιογράφων, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν για τρεις Έλληνες της λίστας που εμφανίζονται να ζουν σε σαλέ στην Ελβετία και πιθανόν να έχουν ύποπτες σχέσεις με πολιτικούς.

Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη και η Βουλή πρέπει να απαντήσουν άμεσα σε αυτό. Δεν μπορεί για μια ακόμη φορά η κοινωνική και πολιτική ζωή να δηλητηριάζεται με σενάρια. Η νέα ονοματολογία και αριθμολογία, δεν είναι μόνο φαντασία ή κακή πληροφόρηση δημοσιογράφων αλλά ίσως και σκοπιμότητα. Η σύγχυση απλώς καλύπτει τους ενόχους και της λίστας και της διαχείρισής της. Δεν θεωρώ καθόλου τυχαίες τις αιχμές Βενιζέλου εναντίον του Παπακωνσταντίνου για τον χειρισμό της λίστας. Προφανώς και οι δύο ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι.

Τα πραγματικά ερωτήματα λοιπόν για την λίστα δεν είναι η νέα σεναριολογία, αλλά τι θα γίνει με την λίστα; Πώς θα αξιοποιηθεί; Γιατί την πρώτη φορά δεν είχε αποδέκτη τη Δικαιοσύνη όπως τώρα; Ποια η ευθύνη Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου όταν την παρέλαβαν; Το να γίνει της λίστας το κάγκελο είναι εύκολο και βολικό. Το θέμα είναι να μπουν πίσω απ τα κάγκελα
όσοι έφταιξαν.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, μετά την αντιπαραβολή στοιχείων που έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διαφορές με της παλιάς με της νέας λίστας, αποστέλλουν το νέο αντίγραφο στη Βουλή, ενώ τα κομματικά επιτελεία κάνουν… ασκήσεις για το «εν όψει».

- Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου τη λίστα που του είχε δώσει ο Ιωάννης Διώτης με την ιδιότητα του γραμματέα του ΣΔΟΕ, το οποίο “ούτε καν το άνοιξε από τη στιγμή που έκρινε ότι δε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί”. Δηλαδή, εννοούν, πως αν έχει γίνει παρέμβαση έχει γίνει πριν η περίφημη λίστα φθάσει σε ηλεκτρονική μορφή στα χέρια του τότε υπουργού Οικονομικών.

- Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σκουρλέτης, επισημαίνει ότι «τα ψέματα τέλειωσαν ο λαός μας ζητάει να μάθει την αλήθεια, η ώρα της κρίσης πλησιάζει». Κατά τον κ. Σκουρλέτη, «στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στις προσπάθειες απόκρυψης της αποτυπώνεται και συμπυκνώνεται η ελεγχόμενη διάχυτη ανομία και φοροδιαφυγή, η κακοδιοίκηση και η οικειοποίηση δημόσιων πόρων, που δεν ήταν το αποτέλεσμα λαθών ή παραλείψεων, αλλά επιλογή του δικομματισμού προς όφελος μιας συγκεκριμένης οικονομικής ολιγαρχίας»

Keywords
λιστα λαγκαρντ, νεα κυβερνηση, φημες, κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, τα νεα, κυβερνηση, διευκρινίσεις, βουλη, ενημερωση, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, σδοε, ηλεκτρονική, νέα, συμμετοχή, συριζα, ιδια, βαξεβανης, offshore, μετάφραση, τραπεζες, excel, delete, ελλαδα, πρωι, εθνικη τραπεζα, αναστασιος πεπονης, βαξεβανης βενιζελος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, ποθεν εσχες βουλευτων, εκλογες 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, κωστας βαξεβανης, ξανα, βουλευτες, μετάφραση, ηλεκτρονική, το θεμα, γνωμη, ηγεσια, θεμα, ονοματα, σδοε, σημερινη, τα νεα, υπουργειο οικονομικων, ψεματα, ωρα, ωχρια, αριθμολογια, αφορμη, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, δευτερο, διευκρινίσεις, δωσει, διωτης, εγινε, εγγραφο, ευκολο, υπαρχει, ελβετια, ενεργεια, ενημερωση, ερευνα, ευθυνη, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υποθεση, ισχυει, θεωριες, θρασος, μαξιμου, μηνες, μορφη, νικο, ονοματολογια, ουσια, οφελος, παπακωνσταντινου, πηγη, ποθεν εσχες, πρωταγωνιστες, πρωι, σαλε, σεναριο, συνεχεια, συμμετοχή, τρια, φακελοι, φαντασια, φορα, χαθηκε, ιωαννης, excel, ερωτησεις, εθνικο, φακελος, delete, υπουργειο, offshore, πληροφοριες, τραπεζα, υλικο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα