Χαμός με το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου – Ο Αρχιεπίσκοπος σε μεγάλη κόντρα με τον Δημητριάδη της Κεντρικής Τράπεζας

Επιστολές σε δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τρ. Κύπρου αναμένεται να στείλει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, καλώντας τους να προσκομίσουν στοιχεία σε σχέση με την καταλληλότητα τους για συμμετοχή στη διοίκηση.
Επιστολές θα λάβουν ο νομικός σύμβουλος της εκκλησίας Κωνσταντίνος Κατσαρός και ο επιχειρηματίας Dmitry Chichikashvili. Ο κ. Κατσαρός θα κληθεί

να παρουσιάσει στοιχεία για την εμπειρία του στα τραπεζικά και ο κ. Chichikashvili να σχολιάσει τη συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια πολλών άλλων εταιρειών.
Πέραν των δύο αυτών συμβούλων, η ΚΤ φαίνεται να προβληματίζεται και για άλλους τρεις ή τέσσερις συμβούλους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να κληθούν σε συνεντεύξεις.

Οι εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης κινδυνεύουν να αλλάξουν τις λεπτές ισορροπίες που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, που εξέλεξε με πλειοψηφία δεκαέξι άτομα που εκπροσωπούν όλες τις ομάδες των βασικών μετόχων και την κυπριακή εκκλησία.

Η εποπτική αρχή απάντησε το Σαββάτο ότι συνεχίζεται η αξιολόγηση με σοβαρότητα για να διασφαλιστεί η ορθότητα των στοιχείων που παραχωρήθηκαν από την Τρ. Κύπρου. Διαμηνύει παράλληλα ότι η αξιολόγηση των μελών διοικητικών συμβουλίων είναι συνεχής – δηλαδή, ότι μπορεί να κρίνει ακατάλληλα μέλη διοικητικών συμβουλίων αν φανεί στην πορεία ότι συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν συνάδει με τα καθήκοντα τους.

Παρέμβαση έκανε και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατηγορώντας εκ νέου το διοικητή της ΚΤ.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν το νομικό σύμβουλο της αρχιεπισκοπής και πρόσφατα εκλεγμένο στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνο Κατσαρό, να μην πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας και να απορρίπτεται από την ΚΤ, ο αρχιεπίσκοπος εξαπέλυσε πυρά κατά του Πανίκου Δημητριάδη.

«Εάν η εκκλησία, ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, για να μην πω ότι είναι ο μεγαλύτερος μετά την κυβέρνηση, και ο νομικός σύμβουλος αυτού του μεγάλου οργανισμού δεν καταλαβαίνει από οικονομικά, να μας πουν ποιο κοροϊδεύουν».

Υπεραμύνθηκε των χρηματοπιστωτικών γνώσεων του κ. Κατσαρού, που είναι νομικός, υποδεικνύοντας ότι «ο άνθρωπος έχει ασχοληθεί και με τα τραπεζικά κάνοντας μελέτες και γνωρίζει πολύ καλύτερα από πολλούς».

Απευθυνόμενος στο διοικητή υπέδειξε ότι ο κ. Δημητριάδης θα ήταν πιο ειλικρινής εάν έλεγε ότι δεν του αρέσουν τα μούτρα του κ. Κατσαρού και δεν τον αποδέχεται, κι όχι δεν πληροί τα κριτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα