ΧΑΡΑΤΣΙ – ΔΕΗ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ – ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΜΗ ΧΑΙΡΕΣΤΕ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ

Σήμερα συζητείται στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γ Στουρνάρας κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, το οποίο, με απόφασή τουτην προηούμενη εβδομάδα έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων - χαράτσι στα ακίνητα- μέσω των λογαριασμών

της ΔΕΗ.

Προηγήθηκε αίτημα του υπουργού για έκδοση προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» την ισχύ της απόφασης του Πρωτοδικείου, εντολή του στη ΔΕΗ να συνεχίσει να το εισπράττει και ακολούθησε η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα της προσωρινής διαταγής. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε η πλευρά του υπουργείου κατά τη εξέταση του αιτήματος προσωρινής διαταγής ήταν ότι έχουν ήδη τυπωθεί από τη ΔΕΗ 3.000.000 λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων και ότι η αποσύνδεση του «χαρατσιού» από τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι από την αποσύνδεση των λογαριασμών από την είσπραξη του τέλους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το δημόσιο θα χάσει έσοδα, αφού όπως έγινε γνωστό μετά την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου το τέλος ακινήτων θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται από τις εφορίες.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο ελληνικό έδαφος, περί άλλων τυρβάζουν στην Κομισιόν. Και είναι σαφέστατοι: Η μάχη επιβίωσης δημοσιονομικών μέτρων στις αίθουσες των δικαστηρίων αποτελούν, έναν από τους βασικότερους κινδύνους για την υλοποίηση του μνημονίου.

Όπως εκτιμάται, μάλιστα, στην έκθεση προόδου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αν δημοσιονομικά μέτρα κριθούν αρνητικά στα δικαστήρια, τότε οι ανάγκη αναπλήρωσης των προβλεπόμενων εσόδων με νέα μέτρα θα είναι επιτακτική.

Σημειώνεται ότι οι ετήσιες εισπράξεις για το Δημόσιο από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ. Από τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί η αντικατάσταση των συγκεκριμένων εσόδων από άλλα μέτρα αν αποτύχει η είσπραξή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα