Χαρδούβελης (Eurobank): Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα φέρουν λεφτά, θα φέρουν ανταγωνιστικότητα

Οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια, διότι δεν ζητούνται νέα δάνεια, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Ανώτερος Οικονομολόγος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης.

Σημείωσε ακόμα

ότι σήμερα είναι σε εξέλιξη μία τριπλή κρίση:

Χρέους (με αφετηρία την Ελλάδα)

— Πραγματικής οικονομίας (λόγω πτώσης της ανταγωνιστικότητας)

— Ευρώπης (εξαιτίας των χειρισμών που «έφεραν» μία τραπεζική κρίση)

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ακολουθούν τις αγορές, οι οποίες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ορίζοντα από τους πολιτικούς.

Σχετικά με την Κύπρο είπε ότι ακολουθεί τα χνάρια της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν αρκεί να έχει ανοιχτά σύνορα. Πρέπει να διασφαλίσει και οικονομίες με σχεδόν ίδια διάρθρωση.

Ακόμα, θεωρεί απαραίτητη την τραπεζική ένωση, παρόλες τις αντιδράσεις των Βρετανών και των Γερμανών.

Είναι σχετική η βιωσιμότητα ενός χρέους. Ένα χρέος είναι βιώσιμο, από τη στιγμή που αποπληρώνονται οι τόκοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί αλλά όχι απότομα. Κρίνει ότι οφείλει να μεσολαβήσει η ενδυνάμωση των επενδύσεων και των εξαγωγών (οι τελευταίες κινδυνεύουν να μην αυξηθούν περαιτέρω λόγω έλλειψης ρευστότητας).

Αναφορικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2011 ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι αυτές κυμάνθηκαν στο 11% από 18,6% τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 1/3, η χορήγηση των δανείων περιορίστηκε κατά 7%, λόγω της χρηματοδότησης ύψους 130 δις από την ΕΚΤ, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης. Ωστόσο, τα 100 από αυτά τα 130 δις τα δανειζόμαστε με επιτόκιο υψηλότερο κατά 2% (πολύ περιοριστική η ΕΚΤ).

Να σηκώσουμε τα μανίκια και να φτιάξουμε το κράτος μας. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα φέρουν λεφτά, θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χαρδούβελης.

Keywords
Τυχαία Θέματα