«Χαστούκι» για τις τράπεζες η επαναγορά – Αυξάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες

Αναβρασμός επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Εurogroup για επαναγορά του ελληνικού χρέους. Με δεδομένου πως αφενός δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι της δημόσιας προσφοράς και αφετέρου πως η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου, τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν πως «η κυβέρνηση βάζει το μαχαίρι το λαιμό στις τράπεζες».

Σε ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει πως οποιαδήποτε προσφορά

ή τιμή αναμένεται να μην είναι υψηλότερη από ό,τι στο κλείσιμο της τιμής των ομολόγων την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup. Δηλαδή, η τιμή δεν μπορεί να είναι υψηλότερη των 28 μονάδων βάσης, που αποτελεί τον μέσο όρο στον οποίο ήταν διαπραγματεύσιμες την περασμένη Παρασκευή οι 20 σειρές νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Τραπεζικοί παράγοντες σχολιάζοντας την απόφαση για επαναγορά τοννίζουν πως πρόκειται για «χαστούκι» προς τους Ελληνες τραπεζίτες, μια και αναγκάζει τα ιδρύματα να γράψουν οριστικά ζημιές περίπου 10 δισ. ευρώ από τα νέα ομόλογα που κατέχουν μετά το PSI.

Σήμερα οι εγχώριες τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI ονομαστικής αξίας 14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,3 δισ. ευρώ είναι στα χαρτοφυλάκια των τεσσάρων μεγάλων, συστημικών, τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) και 2,7 δισ. ευρώ στις υπόλοιπες τράπεζες. Μετά τη μεγάλη άνοδο στις τιμές των ομολόγων των προηγούμενων εβδομάδων, το 10ετές ομόλογο έχει διαπραγματευτική αξία κοντά στις 32 – 35 μονάδες βάσης. Γίνεται αντιληπτό ότι, από τη στιγμή που οι τράπεζες θα κληθούν να πωλήσουν τα ομόλογά τους, δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να καρπωθούν οφέλη από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και των αποτιμήσεων των ομολόγων αυτών.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι τραπεζίτες ζητούν να αποτιμήσουν τα εναπομείναντα ομόλογα ως και το 100% της ονομαστικής τους αξίας. Έτσι θα έχουν απολέσει μεν άμεσα ένα μέρος του asset που διακρατούν, θα έχουν μείωση των κεφαλαιακών τους αναγκών, κάτι το οποίο θα κάνει πιο εύκολες τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα