ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ποια ξένα «σπίτια» χτίζουν θέσεις στις ελληνικές μετοχές

Οι ελληνικές μετοχές ήταν, είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι ελκυστικές για τοποθετήσεις μακροπρόθεσμου πάντα χαρακτήρα, ακόμη και αν ο Γενικός Δείκτης επιβεβαιώσει το θετικό σενάριο που τον θέλει σύντομα στις 1.100 μονάδες. Αυτό υποστηρίζουν διαχειριστές διεθνών επενδυτικών πόλων, που φέρουν και το μεγαλύτερο μέρος της «ευθύνης» για την ανοδική αντίδραση των τελευταίων μηνών.

Οι πληροφορίες μέσα από τα μεγάλα εγχώρια dealing rooms, θέλουν δυο αμερικανικά «σπίτια» να πρωτοστατούν εδώ και μέρες στις αγορές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Πρόκειται για τη Citigroup και την Μorgan Stanley.

Eπίσης σε τοποθετήσεις στην mid cap έχουν προχωρήσει η UBS αλλά και η Deutshe Bank . Eν ολίγοις, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα ευρύτερο come back των ξένων στο ταμπλό του Χ.Α. και, σημειωτέον, δεν πρόκειται μόνο για «γρήγορους» παίκτες, αλλά για διαχειριστές μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα. Η κινητικότητα των συγκεκριμένων πόλων είναι και αυτή που κάνει τη διαφορά και φέρνει πλέον τον Γενικό Δείκτη πάνω από την προηγουμένη «κορυφή» του, κάτι που δείχνει πως τα κάποια χαρτοφυλάκια τώρα μόλις ξεκινούν τις τοποθετήσεις τους, καθώς οι αποτιμήσεις παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα.

Για να επιστρέψουμε, όμως, στα του οίκου μας το θετικό σενάριο κερδίζει πόντους και «βλέπει» εφικτή τη διαδρομή προς την περιοχή των 1.100 μονάδων. Και αυτό διότι αφενός η ψυχολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά και αφετέρου φαίνεται πως η χώρα ανακτά σιγά σιγά τη χαμένη της αξιοπιστία.

Προφανώς φυσικά η στάση των ξένων δεν πρόκειται να συνεχιστεί επ’ αόριστον, μια και μέχρι τώρα βιώσαμε την πρώτη φάση του δεύτερου κύκλου του λεγόμενου program trading των ξένων. Τα ανοδικά φράγματα αναμφίβολα θα δοκιμαστούν και τα επίπεδα θα πρέπει να κατοχυρωθούν, για να χρησιμοποιήσουμε και τη γλώσσα των αναλυτών. Ολα αυτά, όμως, έχουν νόημα μόνο για τους επαγγελματίες traders, οι οποίο και αναλαμβάνουν πάντα το μεγαλύτερο ρίσκο. Από κει και πέρα το ζητούμενο είναι να κερδηθεί το επόμενο στοίχημα, αυτό της σταθεροποίησης και κυρίως της αύξησης των συναλλαγών, την κρισιμότερη ίσως παράμετρο αυτή τη στιγμή. Για την ώρα, πάντως, οι τζίροι αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, κάτι που προκαλεί το ενδιαφέρον και της άλλης ομάδας διεθνών χαρτοφυλακίων, που ποντάρουν με ορίζοντα έτους και αποτελούν και το βαρύ πυροβολικό των αγορών, λόγω της τεράστιας ρευστότητας που διαθέτουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα