ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές! – Προσωρινή αποκαθήλωση των τραπεζών

Οι ιδιάζουσες συνθήκες που διαμορφώνονται στις τράπεζες εν όψει των αυξήσεων κεφαλαίων οδηγούν τα χαρτοφυλάκια, εγχώρια και ξένα, που συνεχίζουν να συμμετέχουν στον κύκλο των συναλλαγών, σε αναθεώρηση του τρόπου σκέψης και δράσης τους. Αυτό εκτιμούν παράγοντες του χώρου, που σημειώνουν ότι η αγορά δείχνει επιφυλακτική για τις ΑΜΚ των τραπεζών καθώς και για την επόμενη ημέρα στον κλάδο, με συνέπεια οι επενδυτές να αναζητούν εναλλακτικές επιλογές

στο ταμπλό, να ψάχνουν για νέους «πρωταγωνιστές» στο ελληνικό χρηματιστήριο, πέραν του χρηματοπιστωτικού κλαμπ. Ο τραπεζικός κλάδος, μοιραία εισπράττει τον προβληματισμό των επενδυτών, για το πολύ προσεχές διάστημα, δηλαδή τους επόμενους έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και να γίνουν οι ΑΜΚ.

Αναδιάρθρωση επιλογών

Συγκεκριμένα blue chips κερδίζουν πόντους στην προτίμηση των παικτών έναντι των χρηματοπιστωτικών ομίλων και μένει να φανεί αν έχουμε να κάνουμε με μια πρόσκαιρη διαφοροποίηση ή αν οδεύουμε προς ένα νέο φαινόμενο, σε αναδιάταξη δυνάμεων, ισορροπιών και επιλογών.

Κατά συνέπεια, και υπό την προϋπόθεση ότι μια σειρά από μέτωπα θα «κλείσουν» θετικά, όπως αναμένεται από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, ή και όπως προσδοκά η κυβέρνηση και η αγορά (mega δόση, επιμήκυνση, αναπτυξιακές ανάσες, βιωσιμότητα χρέους, αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις κ.λ.π.), άλλοι μετοχικοί τίτλοι ενδέχεται να δείξουν αυτονομία και να εξελιχθούν σε νέους «πρωταγωνιστές».

Μεταξύ αυτών περιπτώσεις όπως ο ΟΠΑΠ (μπροστά του η ιδιωτικοποίηση), η ΔΕΗ (επίσης αναμένεται άνοιγμα της αγοράς ενέργειας αλλά και το μοντέλο αποκρατικοποίησης της επιχείρησης), ο ΟΤΕ (ισχυρός μέτοχος, μειώνει κόστη, διαχειρίζεται το θέμα της αναχρηματοδότησής του, ικανοποιητικά μεγέθη). Στη λίστα παραμένουν ονόματα όπως το δίδυμο Μυτιληναίος – ΜΕΤΚΑ (δείχνει ζωηρά αντανακλαστικά, έχει μπίζνες σε τομείς με προοπτική), η Ελλάκτωρ (δέχεται εισροές από ξένα funds, έχει προβλήματα με δανεισμό αλλά και προοπτικές αν ξεμπλοκάρουν έργα και μπίζνες), η Motor Oil (που αρέσει σε ξένους αναλυτές για τον αμυντικό της χαρακτήρα και τον κλάδο όπου ανήκει), τα ΕΛ.ΠΕ. (επίσης προς ιδιωτικοποίηση), η εξαγωγική Folli Follie Group, η βιομηχανική Βιοχάλκο, η ανθεκτική Jumbo, η MIG κ.λ.π.

Και βέβαια, μεταξύ αυτών των τίτλων που θεωρούνται εναλλακτικές επιλογές εντάσσονται και χαρτιά όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Ιντραλότ, J&P ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ, Fourlis, Sarantis, οι θυγατρικές της Βιοχάλκο, η Frigoglass, οι κρατικές ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ-ΟΛΠ-ΟΛΘ (υπό την οπτική ότι και εδώ θα έχουμε εξελίξεις σχετικά με την αποκρατικοποίησή τους) και άλλες ακόμα μετοχές από διάφορους κλάδους και «χρηματιστηριακές τάξεις» που θα μπορούσαν να επιβιώσουν αλλά και να ξεχωρίσουν κάπως στη συνείδηση της αγοράς. Ποιες και πώς θα καταφέρουν να εξελιχθούν σε πρωταγωνίστριες του ταμπλό θα φανεί προσεχώς και σε σχέση με τις ειδικές και γενικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, ιδίως σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας.

Υπό θετικές προϋποθέσεις

Οπως γίνεται αντιληπτό, βάσει όσων αναφέρουν οι αναλυτές και οι άνθρωποι της αγοράς που μιλούν για αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται κατά βάση για μετοχές που εκπροσωπούν εταιρείες της πραγματικής οικονομίας, από κατασκευές και υποδομές μέχρι ενέργεια, από βιομηχανία έως διυλιστήρια, από εμπορικά γκρουπ έως τζόγο και τυχερά παιχνίδια, για εξαγωγικούς ομίλους, για αμυντικές επιχειρήσεις κ.λ.π.

Keywords
Τυχαία Θέματα