Χρήστος Κώνστας: Φεύγουν οι Επιχειρηματίες, έρχονται οι Επενδυτές

Οι τελευταίες 30 μέρες άνοιξαν έναν εντυπωσιακό κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελληνική Οικονομία.

Θα ήταν λάθος να επικεντρωθεί η προσοχή μας μόνον στην αποχώρηση της ΦΑΓΕ ή την αλλαγή στρατηγικής της 3 Ε με στόχο την κεφαλαιαγορά του Λονδίνου ή ακόμη και στην απεμπλοκή της Credit Agricole από την Εμπορική.

Την ίδια ώρα που κάποιοι φεύγουν κάποιοι άλλοι έρχονται. Η ελληνική οικονομία αναδιαρθρώνεται. Οι επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια.

Την ώρα που η 3 Ε μεταφέρει την έδρα της στα ελβετικά καντόνια,

ο Ελβετικός Όμιλος Dufry επένδυσε 500 εκατομμύρια συνολικά για να αποκτήσει το 51% των ΚΑΕ από την Folli Follie.

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Paine & Partners εξαγόρασε την εξωστρεφή παραγωγική βιομηχανία Eurodrip από την Global Finance του κ. Πλακόπητα.

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Third Point LLC αγόρασε μετοχές αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων της Dolphin Capital Investors Ltd η οποία δημιουργεί πολυτελή ξενοδοχειακά καταλύματα, ένα από αυτά στο Πόρτο Χέλι.

Η ισραηλινή εταιρία CEVA Inc, εισηγμένη στο χρηματιστήριο NASDAQ προχώρησε σε συνεργασία με την Attica Ventures, σε σημαντική στρατηγική επένδυση στην Ελληνική εταιρία τεχνολογίας Antcor.

Ο κατάλογος των επενδυτών στην Ελληνική Οικονομία διαρκώς μεγαλώνει. Σε λίγες εβδομάδες θα ανακοινωθούν σημαντικές τοποθετήσεις επενδυτών στον ΟΠΑΠ, στην ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ και ο χορός των αποκρατικοποιήσεων μόλις τώρα ξεκινά.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Από την Ελλάδα φεύγουν οι επιχειρηματίες και στην Ελλάδα έρχονται επενδυτές.

Φεύγουν αυτοί που χρειάζονται επειγόντως φθηνά κεφάλαια για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Έρχονται αυτοί που έχουν ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από την δική τους εγχώρια κεφαλαιαγορά η οποία παρά τις δυσκολίες παραμένει ζωντανή.

Στην Ελλάδα το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι δυσβάστακτο, ανυπόφορο, απαγορευτικό. Οι πολιτικοί μας, ασχολούνται με τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Δημοσίου, των ελλειμμάτων που έχουν δημιουργήσει. Το πρόβλημα ωστόσο είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.

Η 3 Ε του χρόνου τέτοια εποχή θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 1 δις Ευρώ. Με τι επιτόκιο θα μπορούσε να δανειστεί μια ελληνική επιχείρηση με δραστηριότητα σε 28 χώρες και 3 ηπείρους;

Η Follie Folli μετά την πώληση των ΚΑΕ θα χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο των δανειακών της αναγκών με spread +5,85% πάνω από το επιτόκιο Euribor. Για τα ελληνικά δεδομένα θεωρείται κατόρθωμα.

Η μοναδική μεγάλη ελληνική επιχείρηση που σίγουρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας είναι ο ΟΠΑΠ. Στα ταμεία του βρίσκονται σήμερα τουλάχιστον 20 εκατ. Ευρώ. Όταν ωστόσο ο ΟΠΑΠ χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει την δραστηριότητά του με τις μηχανές VLT το επιτόκια που πλήρωσε –αυτός ο χρηματοοικονομικά υγιέστατος οργανισμός- έφτασε το 8,5%…

Αν μας στενοχωρεί ο αφελληνισμός της επιχειρηματικότητας, η λύση είναι απλή: Να σταματήσει ο Δημόσιος Τομέας να καταστρέφει ότι υγιές έχει χτίσει ο ιδι

Keywords
Τυχαία Θέματα