ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ιδιωτικές θα παραμείνουν οι τράπεζες διαμηνύουν τραπεζικοί κύκλοι, επισημαίνοντας πως οι βασικοί μέτοχοι θα μπορέσουν να καλύψουν το 10% των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν συνολικά αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 17 – 18 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι παρόντες μέτοχοι θα πρέπει

να βάλουν περί τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους είναι εφικτό να καλύψουν.

Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να πείσουν τους ξένους να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ. Αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν πως Εθνική και Alpha έχουν ήδη βρει εγγυητές και αναδόχους. Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς, η μετοχή της οποίας εσχάτως εμφανίζει αυξημένη κινητικότητα φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην ΑΜΚ του PPF, του τσέχου μεγιστάνα Κέλπνερ. Σενάρια θέλουν μάλιστα τους τσέχους να έχουν ήδη αυξήσει τη συμμετοχή τους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Όσον αφορά τα deal που βρίσκονται σε εξέλιξη, υψηλόβαθμοι τραπεζικοί παράγοντες ξεκαθαρίσουν πως οι συμφωνίες θα ολοκληρωθούν με επιτυχία και χαρακτηρίζουν ως αβάσιμες τις πληροφορίες περί ναυαγίου των συγχωνεύσεων της Αlpha με την Εμπορική και της Εθνικής με τη Eurobank.

Πάντως το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να είναι καυτό για τις τράπεζες, καθώς μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα