Δεν «βλέπει» ύφεση στην Ευρώπη φέτος η Goldman Sachs – Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας προχώρησε η Goldman Sachs.

Αναλυτές της τράπεζας σε έκθεσή τους, δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη αφού η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στα τέλη του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα και η Κίνα εγκατέλειψε τους περιορισμούς της Covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η εκτίμησή της για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 παραμένει ελαφρώς αρνητική

στο -0,2%, δεδομένων των αδύναμων οικονομικών στοιχείων του Οκτωβρίου, αλλά πλέον πιστεύει ότι η ευρωζώνη θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2023. Έτσι εκτιμά πως θα σημειώσει ανάπτυξη +0,1% το α’ τρίμηνο (έναντι -0,4% πριν), +0,1% το δεύτερο τρίμηνο (έναντι-0,1%), +0,2% το τρίτο τρίμηνο (αμετάβλητο) και +0,4% το τέταρτο τρίμηνο (έναντι +0,3%), υποδηλώνοντας ανάπτυξη +0,6% για το σύνολο του 2023.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Γιάρι Στεν προειδοποιούν για ασθενή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης.

Πάντως, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η ανάπτυξη θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Η ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ιταλία θα είναι ασθενέστερη από ότι στη Γαλλία και την Ισπανία. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι η Γερμανία και η Ιταλία εξαρτώνται περισσότερο από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία έχουν πιο διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας και είναι σχετικά πιο “επικεντρωμένες” στον τομέα των υπηρεσιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ισπανία, η οποία έχει ακόμα περιθώρια να ανακάμψει από την κρίση του κορονοϊού. Ως αποτέλεσμα, βλέπει τη Γερμανία και την Ιταλία στο χείλος της ύφεσης, αλλά αναμένει συνεχή ανάπτυξη στη Γαλλία και την Ισπανία.

Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό

Στο σημείωμά τους προς τους πελάτες της τράπεζες, υπογραμμίζουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, σε περίπου 3,25% έως το τέλος του 2023.

«Αναμένουμε επίσης επιβράδυνση στον δομικό πληθωρισμό λόγω του παγώματος στις αυξήσεις των τιμών των αγαθών, αλλά βλέπουμε συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του σταθερού πυρήνα του πληθωρισμού και της επιθετικής ρητορικής της ΕΚΤ, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την σφικτή νομισματική της πολιτική τους επόμενους μήνες».

Τέλος η Goldman Sachs επαναλαμβάνει την έκκλησή της για αυξήσεις κατά μισή μονάδα στα επιτόκια στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ακολουθούμενες από μία ακόμα αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, προκειμένου το επιτόκιο καταθέσεων να ανέβει στο 3,25%.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα