Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη βούλησή της να συμβάλλει ενεργά, στις διεθνείς προκλήσεις της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να στηρίξει την προστασία των ωκεανών, φιλοξενεί την 9η διεθνούς διάσκεψης για τους ωκεανούς «Our Oceans» (OOC-9), που πραγματοποιείται 16-17 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και γαλάζια

Σ. Φάμελλος: Οι ελληνικές θάλασσες και οι ωκεανοί έχουν ανάγκη από

έργα και όχι λόγια, όπως συνηθίζει ο κ. Μητσοτάκης

Αμερικανός πρέσβης: Κοινή αφοσίωση Ελλάδας και ΗΠΑ να βρεθούν λύσεις για την κλιματική κρίση

Νέοι και νέες από όλο τον κόσμο ένωσαν τις φωνές τους στο 7ο “ Our Ocean Youth Leadership Summit” για την προστασία των ωκεανών

Πρόκειται για έναν διεθνή θεσμό, που ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των θαλασσών και να «αποσπάσει» δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και φορείς της αγοράς.

«Βασικός μας σκοπός είναι η διάσκεψη αυτή να παραγάγει απτά αποτελέσματα. Όχι μόνο να συζητήσει σε αφηρημένο επίπεδο για την περιβαλλοντική προστασία, αλλά να προχωρήσει και σε απτές δράσεις και δεσμεύσεις», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για τη διάσκεψη μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, μέχρι στιγμής, στις προηγούμενες οκτώ διασκέψεις έχουν αναληφθεί 2.161 δεσμεύσεις από κράτη και διεθνείς οργανώσεις, με το οικονομικό τους αποτύπωμα να υπερβαίνει τα 130 δισ. δολάρια. «Οι δεσμεύσεις αυτές συνθέτουν μια διεθνή οικονομική και περιβαλλοντική πρωτοβουλία».

Πρόκειται για ένα σημαντικό διεθνές γεγονός και σίγουρα το σημαντικότερο για θέματα περιβάλλοντος που έχει φιλοξενήσει η Ελλάδα. Θα εκπροσωπηθούν περισσότερα από 120 κράτη, πρωθυπουργοί και πρόεδροι χωρών από όλο τον πλανήτη, υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών, υπουργοί και υφυπουργοί Περιβάλλοντος, αλλά και συναφών με θέματα ωκεανών αρμοδιοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

«Η Ελλάδα, μια χώρα με μια εκτεταμένη ακτογραμμή άνω των 20 χιλιάδων χιλιομέτρων και άνω των 29 χιλιάδων νησιών και βραχονησίδων και μακρά ναυτική παράδοση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και σημειώνει πως χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η θέσπιση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και το έργο της απανθρακοποίησης των νησιών.

Φιλοξενώντας τη διάσκεψη OOC-9 η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στροφή της προς τη βιώσιμη «γαλάζια» οικονομία και παράλληλα επιδιώκει να αναδείξει τις διεθνείς προκλήσεις για τη βιώσιμη αλιεία, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως από τα πλαστικά, καθώς και την αλληλένδετη σύνδεση του κλίματος με τους ωκεανούς.

Η 9η διάσκεψη OOC θα είναι η πρώτη μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας για τη διατήρηση και αειφόρο χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας περιοχών πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας, βάσει της Συμφωνίας του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, γνωστή ως Συνθήκη για την Ανοιχτή Θάλασσα (Συνθήκη «BBNJ»), που καλύπτει περισσότερα από τα δύο τρίτα των ωκεανών.

Αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελεί το “Our Ocean Youth Leadership Summit”, που διεξάγεται σήμερα, αποσκοπώντας στην αφύπνιση της νέας γενιάς για τη βιωσιμότητα των ωκεανών.

–Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα συνοδεύσει τη διεθνή αυτή διοργάνωση με είκοσι δεσμεύσεις υπέρ της προστασίας των ελληνικών θαλασσών και της βιωσιμότητας των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν την ημέρα της διάσκεψης και κάποιες θα είναι άμεσες, ενώ κάποιες με ορίζοντα μέχρι το 2030.

Οι πρώτες που ανακοινώθηκαν ήδη αφορούν την άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών, θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Μεσόγειο.

Για την επιτήρησή τους θα αξιοποιηθεί υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, με drones, ραντάρ, δορυφόρους και σκάφη, σε πραγματικό χρόνο. Για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ακόμη, θα ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ άμεση θα είναι η συνεργασία των αρμοδίων με το λιμενικό σώμα.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, η αλιεία με μηχανότρατες θα απαγορευθεί από το 2026 μέσα στα εθνικά πάρκα της χώρας. Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.

Οι αλιείς θα λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη για την απώλεια του εισοδήματός τους επειδή, εκτός από τα εθνικά πάρκα, δεν θα τους επιτρέπεται να ψαρεύουν και σε μια ζώνη γύρω από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Όσον αφορά τις 122 εναπομείνασες βιτζότρατες δε θα δοθεί άλλη παράταση, πέρα από το τρέχον πρόγραμμα απόσυρσης.

Ακόμη, σχεδιάζεται η ύπαρξη αντισταθμιστικών μέτρων για την προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από́ τις 247 εν ενεργεία ανεμότρατες.

Τέλος, αξιοποιώντας τους οικονομικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, επενδύονται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση σχετικών δράσεων βιώσιμης αλιείας, κ.ά.

–Οι τομείς δράσης

Επισημαίνεται πως κάθε διάσκεψη OOC εστιάζει σε έξι τομείς δράσης:

– Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, με τη θέσπιση των οποίων διασφαλίζεται αποτελεσματική διαχείριση με στοχευμένα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν υπόψη τις πιέσεις των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από δραστηριότητες.

– Βιώσιμη γαλάζια οικονομία, ως βασικό εργαλείο αειφόρου χρήσης των θαλάσσιων πόρων, που συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη δραστηριοτήτων, οι οποίες βασίζονται στους ωκεανούς.

– Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με εστίαση στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κλίματος και ωκεανών και την ανάληψη δράσεων με ολιστικό τρόπο, έχοντας υπόψη τον ρόλο του ωκεανού ως ρυθμιστή του κλίματος και την ανάγκη περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

– Ναυτική Ασφάλεια, με ανάδειξη των πτυχών της, όπως η αντιμετώπιση της πειρατείας, της παράνομης διακίνησης αγαθών και ανθρώπων, της παράνομης αλιείας και της ρύπανσης.

– Βιώσιμη αλιεία, μέσω της προώθησης αποδοτικών πρακτικών αλίευσης, της επιτήρησης απαγορεύσεων και περιορισμών, καθώς και άλλων ολιστικών λύσεων για τον περιορισμό της υπεραλίευσης και την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

– Θαλάσσια ρύπανση, λόγω της απόρριψης θρεπτικών συστατικών, χημικών ουσιών και απορριμμάτων, που οφείλεται σε χερσαίες ή θαλάσσιες δραστηριότητες.

Η Ελλάδα θα δώσει, παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερις οριζόντιους τομείς, που διατρέχουν και τις έξι θεματικές:

– Βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά για την επίτευξη της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων.

– Πράσινη ναυτιλία, στο πλαίσιο της οποίας θα ενθαρρύνεται ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικά φιλικών δράσεων για τον έλεγχο της ρύπανσης, την προώθηση της απανθρακοποίησης και τη στροφή προς βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης, που αποσκοπούν στον περιορισμό του αντικτύπου της ναυτιλίας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

– Μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά. Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία, μέσω της τροφικής αλυσίδας.

– Πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο, μια θάλασσα που συνδέει τρεις ηπείρους και λειτουργεί ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον στη Μεσόγειο και «ξεκλειδώνοντας» οφέλη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ξεκίνησε 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για τους Ωκεανούς

Ξεκίνησε το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για τους Ωκεανούς με θέμα τη Θάλασσα, Our Ocean Film Festival, το οποίο θα φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έως την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024. Το φεστιβάλ οργανώνεται επ’ευκαιρία της παγκόσμιας Διάσκεψης Our Ocean, η οποία πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για τους Ωκεανούς (Our Ocean Film Festival) προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο για να αναλογιστεί κανείς τις περιβαλλοντικές απειλές.

«Η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευσή της να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις παγκόσμιες προσπάθειες απέναντι στην κλιματική κρίση και στις περιβαλλοντικές απειλές. Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και την επιρροή που έχει η τέχνη, ώστε οι κοινωνίες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο στα κρίσιμα ζητήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι το περιβάλλον ή η κλιματική κρίση. Το Our Ocean Film Festival επιδιώκει την κινητοποίηση του κοινού και την συμμετοχή του στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω του κινηματογράφου», ανέφερα χαρακτηριστικά.

Για ένα έργο χωρίς αποκλεισμούς, αφιερωμένο στους Ωκεανούς, το οποίο ελπίζουν να εξελιχθεί σε έναν μόνιμο θεσμό, έκανε λόγο η ειδική απεσταλμένη του πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, συντονίστρια του Our Ocean Conference 2024, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ στην Ηλεία, Δρ. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μιλώντας στην έναρξη του 1ου Our Ocean Film Festival.

« Για τρεις ημέρες, θα έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι εξερεύνησης, έμπνευσης και υπεράσπισης της προστασίας και διατήρησης των πολύτιμων θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας.

Παρουσιάζονται βραβευμένες ταινίες, ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ελληνικές παραγωγές.

Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου που αποδίδει τα εύσημα στο θαυμάσιο έργο που επιτελούν οι εξαιρετικές ομάδες ωκεανογραφικών ιδρυμάτων, θαλάσσιων βιολόγων και ερευνητών που συμμετέχουν στο 9ο Our Ocean Conference», επισήμανε η κ. Αυγερινοπούλου.

Όπως είπε, τα θέματα των ταινιών ντοκιμαντέρ εντάσσονται στους έξι τομείς δράσης στους οποίους επικεντρώνεται η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς:

Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχέςΒιώσιμη γαλάζια οικονομία,Κλίμα-Ωκεανός,Θαλάσσια ασφάλεια,Βιώσιμη αλιεία και

6. θαλάσσια ρύπανση.

Επιπλέον, όπως είπε η κ. Αυγερινοπούλου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε τέσσερις οριζόντιους τομείς, που διατρέχουν και τις έξι προαναφερθείσες θεματικές της Διάσκεψης OOC, δηλαδή στον βιώσιμο τουρισμό σε παράκτιες περιοχές και νησιά, στην πράσινη ναυτιλία, στη μείωση της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικό και μικροπλαστικό και στην πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο,

«Μαζί, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για ένα μέλλον όπου οι ωκεανοί θα ευδοκιμούν, θα σφύζουν από ζωή και ζωτικότητα για τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε η κ. Αυγερινοπούλου ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε «αυτές οι προβολές να αναζωπυρώσουν το πάθος για τη διατήρηση των ωκεανών και να μας ωθήσουν προς ένα πιο φωτεινό, πιο γαλάζιο μέλλον».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις των συμμετεχόντων στο 9ο Our Ocean Conference.

«Όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει θα τις τηρήσουμε», είπε ο κ. Βαρελίδης.

«H Διάσκεψη αποτελεί ένα πολύ σοβαρό βήμα ευαισθητοποίησης των πολιτών όλου του κόσμου στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία των θαλάσσιων ωκεανών, του θαλασσίου περιβάλλοντος μέσω της τέχνης του κινηματογράφου. Οι εξαιρετικές παραγωγές θα αναδείξουν πολύ κρίσιμα προβλήματα και λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της προστασίας των θαλασσών και των ωκεανών. Η κοινωνία μας και κυρίως οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να εμπλακούν σε έναν γόνιμο διάλογο για τη βιώσιμη διαχείριση και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η χώρα μας πρέπει να δώσει το παράδειγμα σε όλο τον πλανήτη για το πώς πρέπει να διασωθεί η πολύτιμη θάλασσα», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της “Πλεύσης Ελευθερίας», Σπύρος Μπιμπίλας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του Our Ocean Film Festival, μίλησαν ο πρόεδρος του Παλάoυ Surangel S. Whipps Jr. και ο πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας της Δομινίκα, Dr. Roosevelt Skerrit καθώς επίσης και επιστήμονες από διάφορες χώρες, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών καθώς και άνθρωποι των τεχνών.

Το Our Ocean Film Festival επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή του κοινού στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της Τέχνης του Κινηματογράφου.

Το Our Ocean Film Festival τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείων: Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ από 15 έως 17 Απριλίου, και ώρες 12:00 έως 21:00, με ελεύθερη είσοδο. Οι ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα Αγγλικά.

Το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Our Ocean διοργανώνεται με την υποστήριξη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Keywords
ιδρυμα, νιαρχος, υφυπουργός πολιτισμού, ελλαδα, oceans, αφοσίωση, ηπα, ocean, youth, υπουργοι, οηε, βιωσιμότητα, αιγαιο, αποσυρση, natura, οφείλεται, film, festival, αθηνα, επιρροή, συμμετοχή, βουλη, roosevelt, πηγη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, μετρο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κοινωνια, ηλεια, αποτελεσματα, φεστιβαλ κινηματογραφου, υιοθετηση, χωρες, βημα, ηπα, θαλασσα, θεμα, ιονιο, νησια, ντοκιμαντερ, οηε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ταινιες, υγεια, ωκεανοι, ωκεανος, αιολικα παρκα, αλιεια, απωλεια, αφιερωμενο, αφοσίωση, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, δοθει, δωσει, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ειπε, ενεργεια, ενεργα, εργα, εξι, αιολικα, επιρροή, εστιαση, τεχνη, ζωη, ζωνη, εικοσι, υφυπουργος, θεοδωρα, κινουμενα σχεδια, κλιμα, λιμενικο σωμα, λιμενικο, λογια, λογο, μεγαρο μουσικης, μητσοτακης, μειωση, μορφη, ναυτιλια, οκτω, οφείλεται, παθος, περιβαλλον, πλαστικα, πρασινη, προβληματα, ρανταρ, ρυπανση, ρολο, σιγουρα, συμμετοχή, σκαφη, σωμα, σχεδια, τουρισμος, υλοποιηση, υπουργειο εξωτερικων, υφυπουργοι, υφυπουργός πολιτισμού, φαμελλος, φεστιβαλ, χριστος, ωρες, αφυπνιση, ασφαλεια, εμφαση, festival, film, χωρα, υπουργειο, κομματι, natura, ocean, ομαδες, roosevelt, σπυρος, ταξιδι, θαλασσες, θεματα, ξεκινησε, youth
Αναζητήσεις
diethnis-diaskepsi-gia-tous-okeanous-sto-kentro-politismou-idryma-stavros-niarchos.htm
Τυχαία Θέματα