ΔΗΜΑΡ: Αποχωρεί οριστικά από την κυβέρνηση ΚΟΥΒΕΛΗΣ: “Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές”

[UPD] Η πλειοψηφία των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των υπουργών που στηρίζει η ΔΗΜΑΡ.

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Στην επίσημη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ σημειώνει:

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ

έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία. Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς»

Κατά την ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ με θέμα την αποχώρηση από την κυβέρνηση 11 ψήφισαν υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή. Οι κ.κ. Β.Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός ψήφισαν κατά, ενώ αποχή επέλεξε ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Σπ. Λουκούδης. Στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος για το ίδιο θέμα 20 ψήφισαν υπέρ και 6 κατά.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο κ. Α. Μανιτάκης δήλωσε πως μετά την απόφαση που έλαβε η ΔΗΜΑΡ εντός της ήμερας θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά το ο κ. Β. Οικονόμου, ο οποίος σήμερα το πρωί με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, διευκρίνισε ότι παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο ΑΝΤ1, η κ. Σκοπούλη, υφυπουργός Υγείας έως τώρα, είπε βγαίνοντας από την αίθουσα: «Τελειώσαμε. Θα παραιτηθούμε».

Πυρά κατά Κουβέλη από βουλευτές – “Άλλα μας είπε, άλλα έκανε” λέει ο Γ.Ψαριανός

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση.

Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποσύρει τους υπουργούς της από την προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος και αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη.

Πρώτος άνοιξε τον …χορό των αντιδράσεων ο Νίκος Μπίστης. Σε ανάρτησή του στο Facebook εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς γράφοντας: «Ο Κουβελης ολοκλήρωσε σημερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαρας» έγραψε ο κ. Μπίστης, και συμπλήρωσε «Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χωρα σε περιπέτεια».Χαρακτήρισε, μάλιστα, «φωνή της λογικής» τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο έγραψε ακόμα ότι «Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλα οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε οτι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας».Ο κ. Ψαριανός, προσερχόμενος στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποκάλυψε πως η στάση του κυρίου Κουβέλη ήταν διαφορετική από αυτή που είχε συμφωνηθεί στα όργανα του κόμματος τις ώρες που προηγήθηκαν της χθεσινοβραδυνής συνεδρίασης των τριών πολιτικών αρχηγών.«Η κατάληξη της χθεσινής συνάντησης ήταν διαφορετική από τη βάση που είχαμε συμφωνήσει και με την οποία συμφωνούσα κι εγώ» είπε ο κ. Ψαριανός και επανέλαβε ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη στάση του κ. Κουβέλη για αποχώρηση από την κυβέρνηση.Παράλληλα ευχήθηκε καλή τύχη στη νέα κυβέρνηση.Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, ζήτησε να παραμείνει το κόμμα στην κυβέρνηση προσθέτοντας ότι κανένας υπουργός δεν θα πρέπει να παραιτηθεί.«Το θέμα της ΕΡΤ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, το ζήτημα είναι η αναδιοργάνωση και η ανακατανομή του δημοσίου τομέα ώστε να καταστεί εργαλείο ανάπτυξης» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου αν και πρόσθεσε πως σέβεται τον Φώτη Κουβέλη και δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από το κόμμα.ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οι υπουργοί που είχε τοποθετήσει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση είναι:

Αντώνης Ρουπακιώτης, υπουργός Δικαιοσύνης

Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Φωτεινή Σκοπούλη, υφυπουργός Υγείας

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υφυπουργός Παιδείας

Οι γενικοί γραμματείς είναι:

Αννα Αναγνωστοπούλου, Γενική Γραμματέας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης
Μάρω Ευαγγελίδου, Γενική Γραμματέας ΠΕΚΑ
Βασίλης Μάγλαρης. Γενικός Γραμματέας υπουργείου Ανάπτυξης
Ελένη Καραντζόλα, Γενική Γραμματέας υπουργείου Παιδείας
Γιάννης Σπιλάνης, Γενικός Γραμματέας υπουργείου Ναυτιλίας
Υπάρχει επίσης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης, περιφερειάρχης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είχε διαφωνήσει με την ψήφιση του Μνημονίου και προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ

Οι ειδικοί Γραμματείς είναι:

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών
Μιχάλης Κανδαράκης, ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα