Αυξάνεται συνεχώς η εισροή μεταναστών στην Κω – Έκκληση από τον δήμαρχο – Άρες μάρες κουκουνάρες από την Τασία

(upd)Συνεχίζεται ακατάπαυστα η εισροή προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Κω. Σύμφωνα με το δήμαρχο Κω Γιώργο Κυρίτση καθημερινά έρχονται στο ακριτικό νησί 800 με 1.000 άνθρωποι, ενώ γίνονται εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση των εισροών, και όχι μόνο στην Κω λόγω της καλοκαιρίας. Στην Κω βρίσκονται αυτή τη στιγμή 7.000 με 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο δήμαρχος εξέφρασε και την έντονη αντίδρασή του στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου μεταναστών στο νησί. «Το γήπεδο της Κω δεν είναι για εγκατάσταση, η λογική είναι οι μετανάστες να χωριστούν ανά εθνότητες μέσα στο χώρο για να ταυτοποιηθούν.

Δεν μπορεί να γίνει κέντρο μεταναστών στην Κω» τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι έχει ζητήσει ένα με δύο μηχανήματα ταυτοποίησης της Europol για να αποσυμφορηθεί κατά το δυνατόν. «Η κατάσταση δεν είναι καλή… Είμαστε με 1,5 μηχάνημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, όπως μεταδίδει το skai.gr, πολλοί από τους Σύρους πρόσφυγες έχουν χρήματα μαζί τους, προχωράνε σε αγορές από τα καταστήματα ενώ έχουν κλείσει και δωμάτια σε ξενοδοχεία.
Και ενώ η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου εξαπολύει επίθεση στον δήμαρχο Κω επειδή εκείνος ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης για το θέμα. Με δήλωσή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η κ. Χριστοδουλοπούλου τον κατηγορεί ως αδιάφορο. Αναλυτικά η δήλωσή της: «Ο δήμαρχος της Κω, έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του. Σαμπόταρε τη λύση του ξενοδοχείου Captain Elias και κάθε άλλη λύση φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις ροές. Και τώρα που κατάλαβε ότι μ’ αυτήν την τακτική δεν κατάφερε τίποτα, απειλεί, υβρίζει και παραπληροφορεί. Ας ασχοληθεί επιτέλους με το νησί όπως έχει καθήκον και ας συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος, με τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας των προσφύγων στην Κω»

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Κω, καθώς το πρωί ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων για τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που περιμένουν στον νησί.

Σύμφωνα με απεσταλμένο του Associated Press, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τους πυροσβεστήρες όταν ξέσπασαν καυγάδες ανάμεσα στους μετανάστες που περίμεναν στο στάδιο του νησιού.

Το επεισόδιο έρχεται μία μέρα μετά το σάλο για τον αστυνομικό της Κω που βιντεοσκοπήθηκε να χαστουκίζει μετανάστες κραδαίνοντας μαχαίρι.

Έκκληση από τον δήμαρχο της Κω

Να δοθεί λύση εντός της ημέρας», καλεί με δήλωσή του, ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης, αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της ανεξέλεγκτης εισροής προσφύγων στο νησί και προειδοποιεί ότι θα χυθεί αίμα.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Είναι η τελευταία προειδοποίηση που απευθύνω στην Πολιτεία. Στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες, η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη. Προειδοποιώ ότι ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της:

– Να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, οι 7.000 παράνομοι μετανάστες από την Κω.
– Να έρθουν άμεσα στην Κω, ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια αλλά και ακραίες καταστάσεις.

– Να τελειώσει ο μύθος με τη διαδικασία ταυτοποίησης. Στην Κω με 7.000 παράνομους μετανάστες και 600-800 να φτάνουν καθημερινά, δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση. Ας το πάρουν απόφαση επιτέλους.

– Να υπάρξει φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων μας, πόσους παράνομους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Κως; Πόσους μπορεί να αντέξει η Ελλάδα;

Ο Δήμος Κω έκανε μια προσπάθεια, προσπαθώντας να μεταφέρει στο γήπεδο τη δομή ταυτοποίησης. Προσπάθησε να υποκαταστήσει το Κράτος που είναι απών από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποδείχθηκε όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο. Ο κ. Πρωθυπουργός, οφείλει να δώσει λύση εντός της ημέρας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα