ΔΝΤ: Υπάρχει περιθώριο μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ

«Η παραδοσιακή νομισματική πολιτική έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο David Lipton, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ σε συνέδριο στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες δανεισμού στην «περιφέρεια» της ευρωζώνης είναι πολύ πιο σφιχτές από ό,τι στον «πυρήνα». «Κανείς δεν έχει μια γρήγορη και απλή συνταγή για τον περιορισμό του κατακερματισμού, αλλά πιθανώς θα απαιτηθούν περαιτέρω μη συμβατικά

μέτρα από την ΕΚΤ και δράση στον τομέα της τραπεζικής ένωσης», δήλωσε ο Lipton.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι οι χρηματοπιστωτικοί εποπτικοί οργανισμοί θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τη ροή ρευστότητας μεταξύ των πλευρών της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού οργανισμού θα βοηθούσε τις τράπεζες με τα προβλήματά τους που έχουν τις ρίζες σε εθνικά αίτια.

Επαναδιατυπώνοντας τις απόψεις που εξέφρασε το ΔΝΤ στις πιο πρόσφατες εκδόσεις των αναθεωρήσεών του για την παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Lipton επισήμανε ακόμη ότι «υπάρχει ακόμη χώρος για περαιτέρω χαλάρωση, ιδιαίτερα δεδομένων των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων».

Το δ.σ. της ΕΚΤ θα συναντηθεί στη Μπρατισλάβα την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται υπό όλο και πιο έντονες πιέσεις προκειμένου να παράσχει περαιτέρω μέτρα στήριξης στην οικονομία, μετά από τις αυξημένες ενδείξεις ότι η οικονομική επιβράδυνση φέτος επηρεάζει εκείνα τα μέρη της νομισματικής ένωσης, όπως η Γερμανία, που είχαν αποφύγει την οικονομική κρίση τα τελευταία τρία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα