ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ: Ευρωπαική Ένωση και Κίνα “τα βρήκαν” για τις τιμές εισαγωγής

Ευρωπαϊκή Ενωση και Κίνα έβαλαν σήμερα τέλος στη μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη τους που αφορούσε τις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών.

Οπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ, «καταλήξαμε σε μια φιλική λύση». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τις εισαγωγές στην ΕΕ των κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων.

«Είμαι ικανοποιημένος για την προσφορά μιας τιμής εισαγωγής που υπέβαλαν

οι κινεζικές εταιρείες που εξάγουν ηλιακούς συλλέκτες», ανέφερε ο επίτροπος, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η συμφωνία αυτή «θα συμβάλλει να βρεθεί μια νέα ισορροπία στην αγορά».

Η κυβέρνηση της Κίνας, από την πλευρά της, καλωσόρισε τη συμφωνία για τον τερματισμό της εμπορικής διένεξής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η Ε.Ε. είχε κατηγορήσει τις κινεζικές βιομηχανίες κατασκευής φωτοβολταϊκών για ντάμπινγκ στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι κρατικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις στην Κίνα τους επέτρεπε να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους στην Ευρώπη.

Οι κανόνες αντιντάμπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιτρέπουν στα κράτη μέλη του ΠΟΕ να προστατεύουν τις εγχώριες βιομηχανίες τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η συμφωνία πάντως επετεύχθη μόλις μία εβδομάδα πριν από την λήξη της προθεσμίας που είχε ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 6 Αυγούστου, όταν οι Βρυξέλλες θα επέβαλαν τιμωρητικούς δασμούς ύψους 47,6%. Ήδη από τον Ιούνιο είχαν επιβληθεί προσωρινοί δασμοί 11,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα