ΕΥΡΩ: Διάσπαση βλέπει η Nomura

Για νέο κεφάλαιο στην κρίση της ευρωζώνης κάνει η Nomura η οποία προειδοποιεί πως η επιβολή περιοριστικών όρων στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο οδηγεί σε διάσπαση το ευρώ.

«Σήμερα», σχολιάζει ο Jens Nordvig, Global Head of FX Strategy της Nomura, «η Κύπρος επέβαλε ευρείς ελέγχους στη διακίνηση

κεφαλαίων. Αυτοί οι περιορισμοί δεν επηρεάζουν μόνο την δυνατότητα μετατροπής των καταθέσεων σε μετρητά, αλλά περιορίζουν πολύ σοβαρά και τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων».

«Δεν μπορείς πλέον να μετακινήσεις ελεύθερα καταθέσεις ή φυσικό νόμισμα από την Κύπρο. Ο τύπος και το εύρος των κεφαλαιακών ελέγχων υποδηλώνει ότι υπάρχουν τώρα ξεκάθαρα στοιχεία νομισματικού διαχωρισμού. Μια παράμετρος – κλειδί για τη συνέχεια θα είναι η διάρκεια ισχύος αυτών των περιορισμών. Αν είναι μόνο προσωρινοί, μπορεί να μην είναι μεγάλο το πρόβλημα. Αν γίνουν όμως πιο μόνιμοι, τότε η επίπτωση θα είναι έντονη».

«Αφού δεν γνωρίζουμε στα σίγουρα, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην «γκρίζα ζώνη» σε ότι αφορά το αν ευρώ έχει διασπαστεί ή όχι. Βρισκόμαστε σε έναν «ενδιάμεσο κόσμο», όπου δεν υπάρχει επίσημη απόφαση αναφορικά με έξοδο από το ευρώ, αλλά που τα ευρώ στην Κύπρο είναι διαφορετικά από τα ευρώ αλλού στην ευρωζώνη. Το αν θα το ονομάσει αυτό κάποιος «διάσπαση», εξαρτάται από την… ιδιοσυγκρασία του», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα