ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σκληρά stress test ετοιμάζει η ΕΚΤ

Στα πιο αυστηρά stress tests των τελευταίων τεσσάρων ετών, ετοιμάζεται να υποβάλλει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλείται το προσχέδιο της ανακοίνωσης για τις λεπτομέρειες των stress tests, η οποία θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα αναφέροντας πως το δυσμενές σενάριο

θα λάβει υπόψη τις πραγματικές εξελίξεις, όπως είναι οι συνέπειες στην οικονομία και τις τράπεζες, από την κρίση στην Ουκρανία.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με το Bloomberg, θα είναι χαμηλότερη κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τις επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την τριετία μέχρι το 2016.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα πρέπει να είναι 8% προκειμένου οι τράπεζες να περάσουν με επιτυχία το βασικό σενάριο, το οποίο βασίζεται σε προβλέψεις για την ανάπτυξη και την ανεργία στην περιοχή, μέχρι το 2016.

Όσον αφορά το δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει υποβαθμίσεις χωρών, αναταραχή στην αγορά ομολόγων και μαζική φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες χώρες, ο δείκτης πρέπει να διαμορφωθεί στο 5,5%.

ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ …ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στις αρχές Νοεμβρίου τίθεται σε ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να προχωρήσουν σε «προληπτικές» ενέργειες έτσι ώστε με την ανακοίνωση των stress tests να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα της κεφαλαιακής κατάστασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Όπως επιβεβαιώνει η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, οι ελληνικές τράπεζες έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδια άντλησης κεφαλαίων για να καλύψουν το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Τα κεφαλαιακά αυτά πλάνα θα εγκριθούν από την κεντρική Αρχή έως τα μέσα Ιουνίου.

Όπως γράφει σήμερα και το Capital.gr, οι τράπεζες θα καταθέσουν ένα δεύτερο, διευρυμένο και με μεγαλύτερα περιθώρια «χρονικής ευελιξίας» capital plan στην Τράπεζα της Ελλάδος έως τα μέσα Μαΐου και θα περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν μέσα στην επόμενη τριετία για να καλύψουν το δυσμενές σενάριο της BlackRock.

Original article: ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σκληρά stress test ετοιμάζει η ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα